Dolarda yükseliş beklentisi bitmedi

Dolarda yükseliş beklentisi bitmedi

Bugün 6 ayın zirvesinden dönen dolar için uzmanlar yükseliş beklentisinin henüz bitmediğini belirtiyor

A+A-

ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımlarının beklenenden daha erken başlayacağı ve daha sert artırımların olabileceğini gösteren açıklamaların ardından dolarda son haftalarda yaşanan değer kazancı yerini bugün bir miktar gevşemeye bırakırken, dolar/TL de buna paralel olarak yönünü son altı ayın zirvesinden aşağı çevirdi.

Eylül başlarında ABD Merkez Bankası'nın ilk faiz artışı zamanlamasına ilişkin belirsizlik ile başlayan dolardaki değer kazancı süreci TL'yi baskı altında tutmayı sürdürse de bugün Almanya PMI verilerinin de desteğiyle dolardaki değer kazancı süreci terse göndü. Eylül başında 2.15 seviyesinin altında işlem gören ve dün 2.2483 ile altı ayın zirvesini test eden dolar/TL bugün TSİ 1653'de 2.2326/2.2332 seviyesinde işlem gördü.

Almanya hizmetler PMI 55.4 ile beklentilerin üzerinde bir değer aldı. Endeksin 51.2 seviyesinde kalması bekleniyordu. Veri sonrası euro dolar karşısında günün en yüksek seviyesini test ederken gelişmekte olan ülke para birimleri de dolar karşısında değer kazandı.

Bankacılar bugünkü hareketlerin son haftalarda dolardaki değer kazancının ardından yaşanan bir düzeltme hareketi olduğunu dolardaki değer kazancı sürecinin henüz sona ermediğini belirttiler.

Yurtiçinde piyasalar için bu haftanın en önemli gündem maddesi Merkez Bankası'nın Perşembe günkü Eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı olacak. Piyasalarda takip edilen bir diğer önemli risk unsuru ise jeopolitik riskler.

Merkez Bankası'nın (TCMB) Eylül ayı PPK toplantısında politika faizini sabit bırakması bekleniyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.