Doların yükselişinde korkutan senaryo

Doların yükselişinde korkutan senaryo

Ekonomist Murat Kubilay, doların yükselişine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kubilay, ''Dolar kurundaki nihai ve benzersiz bir atak ihtimali öncesinde son virajdayız'' dedi.

A+A-

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'faiz' açıklamasının ardından dolar ve euro, TL karşısında yıl içi zirvelerini güncelledi.

Gerçek Gündem'in haberine göre Erdoğan'ın ''Kimse bizden şunu beklemesin; bu iktidar faizi artırmayacaktır; tam aksine biz faizi düşürmeye devam edeceğiz'' sözlerinin ardından ekonomi politikalarına yönelik endişeler devam ederken dolar/TL 17'ye doğru yükselmesiyle TL'nin mayıs başından beri kaydettiği değer kaybı yüzde 12'ye ulaştı.

Doların ani yükselmesinin ardından sosyal medya hesabından paylaşım yapan Ekonomist Murat Kubilay, '' Dolar kurundaki nihai ve benzersiz bir atak ihtimali öncesinde son virajdayız. Para ve maliye politikasına dair araçların dövizi durdurma etkisinin tümden tükenmesine birkaç hafta kaldı. Ardından ya geri adım atılacak ya da panikle yeni hatalar yapılıp uçurumdan yuvarlanılacak'' dedi. 

Kubilay, ''Mevcut dolar kuru seviyesinde hiçbir balon yok. Her zaman geçici düşüşler yaşanabilir, ancak kurun sürekli gitmesinin nedeni mevcut düzeyin dış açığı örtmesine yetmemesi. İlk 5 aydaki dış ticaret açığı 42 milyar dolar ve turizmden gelen miktar bunun yarısı dahi değil. İyi haber şu anda bir kur atağı yok, sadece kur olması gereken yere geliyor; bu esnada yapılan rezerv satışlarıyla bu süreç daha hafif sürdürülüyor. 23 Haziran tarihli PPK toplantısı kritik. Bu sefer normalleşme baskısı ve beklentisi var; tabii muhtemelen olmayacak'' ifadelerini kullandı.

''Üstelik bu ayın sonu hem dış borç döndürmede hem de kur korumalı mevduatı çevirmede önemli bir dönemeç'' diyen Kubilay, ''Son kaynaklar da bu esnada tüketilecek. Yurt dışı piyasalar ve ekonomilerde de Türkiye lehine bir gelişme yok. Para bulmak zorundalar ama onlara kapı açan bile yok. TÜİK'e göre dahi 3 basamaklı enflasyon görmemiz çok olası. Eş anlı yüksek dış borç, bütçe açığı, cari açık, rezerv noksanlığı yaşıyoruz. Ötesi bu yıl benzerinin hiç görmediğimiz bir bütçe açığı yaşayacağız. Bütçenin en az 3'te 1'i açıkla kapanacak'' dedi.

Kubilay, ''Parasal genişleme ile. Mevcut haldeki resmi enflasyon yüzde 73,5 ve bir TL parasal genişlemesiyle döviz kuru ve enflasyonda yaşanabilecekleri siz düşünün. Kamu kendi giderlerini karşılayabilmek için yangına benzin döküp kendi kendini de ardından tutuşturacak. Özetle sondan hemen önceki virajdayız ve birkaç hafta sonra son viraja girmiş olacağız. Bunları yazmamın nedeni sizi panikletmek değil, tersine şaşırıp paniklemenizi en baştan engellemeye çalışmak.'' ifadelerine yer verdi.

''Asla döviz cinsi borç almayın'' diyen Kubilay, ''Alacaklarınızın tahsilinden emin olun. İş güvencenizi sağlam tutmaya çalışın. Zorunlu giderleriniz hariç tasarrufta kalın, bunlara daha sonra çok ihtiyacınız olacak. Hepsinden ötesi erken seçimler için elinizden geleni yapın, başka kurtuluş yok.'' dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler