Dolar/TL 15 seviyesini gördü

Dolar/TL 15 seviyesini gördü

Dolar/TL kuru, 20 Aralık'tan bu yana ilk kez 15 seviyesini gördü.

A+A-

Bir süredir dar bir bantta hareket eden Dolar/TL kuru, küresel piyasalarda riskli varlıklarda satış dalgasının görüldüğü haftanın ilk işlem gününde 15 seviyesini gördü.

Asya Borsaları, faiz artırımları endişeleri nedeniyle Wall Street'e paralel olarak gerilerken, Shanghai'de koronavirüs salgınına karşı alınan önlemlerin sıkılaştırılması küresel ekonomik büyüme ve muhtemel bir resesyona dair endişeleri kuvvetlendirdi.

Yatırımcılar, Çarşamba günü açıklanacak olan ABD TÜFE verileri öncesinde de kaygılı kaldı.

Türkiye'nin riski primi 681 baz puanı görürken, 2 yıllık gösterge tahvil faizi de yüzde 23,30'dan işlem gördü.

Dolar/TL en son kur korumalı mevduatın da açıklandığı 20 Aralık 2021'de bu seviyeye yükselmişti. Dolar/TL Rusya'nın Ukrayna işgalinin başlarında 11 Mart'ta da 14,99 seviyesini test etmişti.

Yabancı bankaların enflasyon zirve beklentileri yükseldi

Türkiye'de enflasyon yüzde 70'e dayanırken, yabancı bankalar da enflasyona ilişkin yeni zirve beklentilerini açıkladı.

JPMorgan, Türkiye için 2022 ve 2023 yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 49,5 ve yüzde 19'a revize etti.

Nisan ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren JPMorgan, enflasyonun yüzde 70'e yükseldiği bir ülkede politika faizinin yüzde 14'te durmaya devam etmesini açıklamanın zor olduğunu vurguladı.

Talebin güçlü olmaya devam ettiği, maliyet kaynaklı enflasyonist baskıların güçlü olduğu ve kredibilitenin zayıflamaya devam ettiği ortamda TCMB'nin politika duruşunu normalleştirmede acelesi olmadığını ifade eden JPMorgan, bu ortamda lira istikrarının enflasyonist baskıları sınırlamada ana araç olacağını öngördüklerini belirtti.

Türkiye'de enflasyonun Mayıs ayında yüzde 72 ile tepe yapacağını öngören JPMorgan, Aralık ayına kadar da enflasyonun yüzde 65-75 aralığında kalacağını, aralık ayında güçlü baz etkisiyle gerilemesini beklediklerini ifade etti.

Banka daha önce Mayıs ayındaki zirvenin yüzde 70 olacağını öngörmüştü.

Barclays Ekonomisti Ercan Ergüzel de enflasyonun henüz zirveden uzak olduğunu düşünüyor.

Ergüzel raporunda “Enflasyonun yıl sonunda yüzde 53’e gerilemeden önce Temmuz'da yüzde 80 ile tepe yapmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ergüzel, enflasyon görünümündeki bozulmaya karşın Merkez Bankası’nın politika değişikliğine gitmesini beklemiyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler