Dolar/TL bugün Merkez'i bekliyor

Dolar/TL bugün Merkez'i bekliyor

Yeni hükümet ve ekonomi yönetimini bekleyen dolar/TL'de bugün ödemeler dengesi verisi izlenecek

A+A-

Dolar/TL, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 10 yıl aradan sonra ilk faiz artışını Aralık ayında yapabileceğine ilişkin tahminlerin kuvvetlenmesiyle geçen hafta yönünü sert şekilde yukarı çevirdikten sonra, bu hafta ise yatay bir seyir izlemeye devam ediyor.

Küresel piyasaların ve iç siyasi gelişmelerin kurda ana belirleyici olmayı sürdüreceğini ifade eden bankacılar, yeni hükümetin kurulma sürecinin ve ekonomi yönetimine ilişkin söylemlerin de yakından izlenmeye devam edileceğini belirtiyorlar. Bugün ise TCMB'nin saat 10.00'da açıklayacağı Eylül ayına ilişkin ödemeler dengesi verileri izlenecek.

Reuters'ın 15 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre cari işlemler dengesinin Eylül ayında 27 milyon dolar açık vermesi, 2015 sonunda ise cari açığın 36.9 milyar dolara gerilemesi bekleniyor.

Cuma günü ABD'de faiz artışının yaklaştığını teyit eden ABD istihdam verisi ile 2.85'li seviyelerden 2.92'ye yükselen dolar/TL dün günü 2.91 civarında tamamladı. Kur bu sabah ise 08.45'te güne 2.9074/2.9088 seviyesinde başladı ve seçim öncesi seviyelerde seyrini sürdürdü.

1 Kasım seçimleri öncesi son işlemde 2.9095 seviyesinde olan dolar/TL, AKP'yi tek başına iktidara taşıyan seçim sonuçlarının ardından 2 Kasım Pazartesi günü 2.7580'e kadar gerileyerek 3 ayın en düşük seviyelerini test etmiş ve yüzde 5 ile son 7 yılın en büyük tek günlük kazancını yaşamıştı. Ardından ise kur ABD istihdam verisine kadar 2.85 civarında denge kazanmıştı.

TL geçen hafta başında seçim sonuçları nedeniyle dolar karşısından elde ettiği yüzde 5'lik değer kazancını kâr realizasyonu, Fed belirsizliği ve başkanlık sistemi tartışmaları nedeniyle haftanın kalanında koruyamadı.

Dün akşam 3.01 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.0163/3.0173, 3.11 civarındaki euro/TL ise 3.1253/3.1273 seviyesinde bulunuyor.

Bankacılar, zaman zaman piyasalarda siyasetin, özellikle de başkanlık sistemi ve ekonomi yönetimine ilişkin belirsizliğin hâlâ baskı yapmayı sürdürdüğüne, ancak gelişmekte olan piyasalara bakıldığında son dönemde sert satış baskısı altındaki TL'nin, seçim sonrası iyimserliği korumak için fırsat veren nadir para birimleri arasında yer almaya devam ettiğine dikkat çekiyorlar.

Piyasada 1 Kasım seçimlerine ilişkin resmi sonuçların bu hafta açıklanmasının ardından başlayacak milletvekili yeminleri ve yeni hükümetin kurulma süreci takip edilecek. Başkanlık sistemi başta olmak üzere siyasilerden önümüzdeki döneme ilişkin açıklamalar yakından izleniyor.

Tahvil bono piyasasında ise dün 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.90 valörde son işlem yüzde 9.95 oldu. 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.26 oldu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.