Dolar/TL rekor seviyelerde

Dolar/TL rekor seviyelerde

Dün enflasyon verisinin ardından 4.2446 ile rekor kıran dolar rekorları sürdürüyor.

A+A-

S&P'nin kredi notu düşüşü, enflasyonda bozulma gibi faktörlerle son dönemde gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışan TL yeni günde de değer kaybediyor. 

Nisan ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde gelmesiyle dün 4.2446 ile rekor kıran dolar yeni güne 4.23 seviyelerinde başladı. Kur daha sonra dünkü rekorunu da aşarak kademeli olarak 4.29'a kadar yükselerek rekor tazeledi. Euro/TL  bugüne 5.06'dan başlarken % 1'i aşan artışla 5.12'ye yükseldi. 

Türk Lirası dün 24 gelişen ülke para birimi arasında en fazla değer kaybeden 2. para birimi oldu. Borsa % 1.2 düşerken sepet kur da 4.7029 ile rekorda. 

Dolar/TL  yıllık bazda % 19.3, yıl başından bu yana % 11.8 değer kazandı. 

Info Yatırım FX Araştırma Uzmanı Cem Gönen Bloomberg HT'ye seçim belirsizliğinin fiyatlandığını belirterek "dolar endeksi de değer kazanıyor ama TL'deki kayıplar diğer piyasalara oranla daha sert. Buradaki en büyük sebeplerinden biri erken seçim belirsizliği.

2 yıllık tahvil faizlerinde %15'e dayandık bu da piyasada baskı oluşturuyor. Genel olarak bakınca herşey bizim için negatif olmaya başladı. 4.25 belki direnç olarak görülebilir ama 4.20'nin üzerinde gelen kapanışlar kısa vadede 4.30 ve onun üstü fiyatlamaya neden olabilir, dikkatli olmak gerekiyor. 

Bugün açıklanacak istihdam ve ücretler verisi de önemli. Güçlü verilerle karşılaşırsak ve dolar endeksi değerlenirse 4.30 ihtimali masada. Aşağıda 4.17'nin altında kapanışlarda da kısa vadeli rahatlama görülebilir" diye konuştu. 

Nomura Gelişen Piyasalar Ekonomisti İnan Demir Bloomberg HT'ye dünkü değerlendirmesinde son günlerde TL'ye yönelik algının bozulmaya başladığını belirterek "Doların değer kazandığı bir konjonktür Türkiye için olumsuz. Enflasyonda hızlı yükseliş, fiyatlama davranışlarının hızla bozuluyor olması ve MB'nin tepkisinin yetersiz olarak değerlendirilmesi TL'de negatif ayrışmaya neden olan en önemli etken" yorumunu yaptı. 

Etiketler : , ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.