Dolar/TL'de baskı sürüyor

Dolar/TL'de baskı sürüyor

Dolar/TL'de Fed'in Aralık'ta faiz artırım olasılığını artmasıyla yukarı doğru baskı sürüyor.

A+A-

Dolar/TL, ABD Merkez Bankası'nın 10 yıl aradan sonra ilk faiz artışını Aralık ayında yapılabileceğine ilişkin tahminlerin kuvvetlenmesiyle birlikte 2.91'in hemen üzerinde güne başladı.

Piyasada 1 Kasım seçimlerine ilişkin resmi sonuçların bu hafta açıklanması ardından başlayacak milletvekili yeminleri ve yeni hükümetin kurulma süreci takip edilecek. Bankacılar başkanlık sistemi başta olmak üzere siyasilerden önümüzdeki döneme ilişkin açıklamaların yakından izleneceğini belirtiyorlar.

Bugün iç piyasada ise Eylül ayına ilişkin sanayi üretimi verileri takip edilecek.

TL geçen hafta başında seçim sonuçları nedeniyle dolar karşısından elde ettiği yüzde 5'lik değer kazancını kâr realizasyonu, ABD Merkez Bankası belirsizliği ve başkanlık sistemi tartışmaları nedeniyle haftanın kalanında koruyamadı.

Cuma gün içinde 2.85 civarında işlem gören, ABD istihdam verisi ardından 2.92'yi aşmıştı. Dolar/TL verinin ardından 2.93'ü aştı. Dolar/TL bu sabah ise saat 0840'ta 2.9180/2.9242 seviyesinden işlem görüyor. 1 Kasım seçimleri öncesi son işlemde 2.9095 seviyesinde olan dolar/TL, AKP'yi tek başına iktidara taşıyan seçim sonuçlarının ardından Pazartesi günü 2.7580'e kadar gerileyerek 3 ayın en düşük seviyelerini test etmiş ve yüzde 5 ile son 7 yılın en büyük tek günlük kazancını yaşamıştı. Ardından ise kur 2.85 civarında denge kazandı.

Cuma günü 3.02'nin üzerinde haftayı tamamlayan sepet bazında TL ise aynı saatte 3.0321/3.0376, 3.13 civarındaki euro/TL ise 3.1444/3.1503 seviyesinde bulunuyor.

ABD'de tarım dışı istihdam Ekim ayında 271,000 ile güçlü yükseliş kaydederken; yedi buçuk yılın en düşük seviyesine gerileyen işsizlik oranı ile birlikte iç piyasada güçlenmeye işaret ederek Fed'den Aralık ayında bir faiz artırımı adımını muhtemel kıldı. ABD'de tarım dışı istihdam Ekim ayında 180,000 olan beklentilerin üzerinde 271,000 yükselerek, 2014 yılının Aralık ayından beri en güçlü artışı kaydetti.

Veri ardından Wall Street'in en büyük bankalarından oluşan 17 ABD Piyasa yapıcı bankasının 15'i artık Aralık ayında Fed'den bir faiz artışı bekliyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Tarımdışı istihdam verisi piyasadaki fiyatlamaları tam anlamıyla değiştirdi. Veri öncesi 97 seviyelerindeki dolar endeksi 100 seviyesine yaklaştı. Piyasa Aralık ihtimali artık fiyatlara yüzde 70-80 civarında yansıdı diyebiliriz. Piyasalarda Cuma günkü ilk tepkinin ardından bugün sakin seyir olabilir yeniden iç siyasete ve başkanlık sistemine ilişkin tartışmalara odaklanacağız" dedi.

Tahvil bono piyasasında ise Cuma günü spot kapanışta 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil bugün spot kapanışta ortalama yüzde 9.74, valörde son işlemde yüzde 9.85 seviyesindeydi. 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil ise Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 10.04 seviyesindeydi.

SEÇİM SONRASI RİSKLER

Yurtdışındaki gelişmelerin yanı sıra yurtiçinde başkanlık sistemi, ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası'nın bağımsızlığına ilişkin endişeler ve güvenlik riskleri de piyasalar üzerinde baskı unsuru olarak öne çıkıyor.

Reuters'ta kısa süre önce yer alan bir haberde de belirtildiği üzere Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlık sisteminden vazgeçmeyeceği algısı yaratan açıklamalar, tek parti iktidarı sürprizi ardından rahat bir nefes almak isteyen piyasayı gücün merkezileşeceği ve kuvvetler ayrılığının ortadan kalkacağı endişesiyle önümüzdeki dönemde baskı altında tutacak gibi görünüyor.

Seçimin ardından piyasalar bir taraftan da yeni ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceğini ve hükümetin reform programının detaylarını da yakından izliyor.

Önümüzdeki günlerde kurulacak olan yeni hükümette Erdoğan'ın önemli ölçüde etkisinin olması beklenirken, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ise ekonomi yönetimini koruma konusunda ısrarlı olacağı öngörülüyor.

Öte yandan ekonomide popülist uygulamalara kayılabileceği endişelerine karşın AKP yetkilileri ekonomiyi yeniden gündemin üst sırasına almayı ve öncelikli bazı yasa ve düzenlemeleri Aralık'ta çıkarmayı hedefliyor.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.