Dolar/TL'de görünüm KKM öncesine dönüyor

Dolar/TL'de görünüm KKM öncesine dönüyor

Yabancı çıkışının halen sürdüğünü belirten piyasa uzmanları kamunun etkin olmadığını belirtirken 16.5-17 lira seviyelerine doğru hareketin sürebileceğini belirtiyorlar.

A+A-

Dolar/TL’de aybaşında başlayan yükseliş hızla sürüyor.  Önce 15 direncini kıran dolar/TL pazartesi günü kabine toplantısından enflasyona endeksli ürünün çıkacağı beklentisiyle duraklasa da beklentiler gerçekleşmeyince 16 lira bariyerini de aştı.

Dünya'dan Şebnem Turhan'a bilgi veren piyasa uzmanları dün özellikle yoğun bir kurumsal talep yaşandığını yabancı çıkışının da halen sürdüğünü belirtirken kamunun piyasada etkin olmadığını dile getirdiler. Analistler 16.5-17 seviyelerine doğru hareketin sürebileceğini söylerken uluslararası kurumlar ve yurtiçi piyasa uzmanlarının yılsonu dolar/TL beklentileri de yükseldi.

Türkiye’nin 5 yıllık iflas risk primi CDS’leri önceki gün 730 puana çıkarken dün 724 puan seviyesinde bulunuyordu. Uluslararası yatırım bankası HSCB dün dolar/TL için yılsonunu tahminini 16.5’tan 17.5 liraya yükseltti. Banka ekonomistleri, ayrıca 3. çeyrekte enflasyonun yüzde 90'lara yaklaşabileceğini de öngördü. Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’nde de katılımcıların yılsonu dolar/TL beklentisi 17.57 lira seviyesinde bulunuyor.

Piyasa uzmanlarının verdiği bilgiye göre kamu son günlerde piyasada çok etkin satış yapmasa da IMF tanımlı net uluslararası döviz rezervlerinde kayıp sürüyor. Ekonomist Haluk Bürümcekçi’nin yaptığı hesaplamalara göre TCMB'nin döviz satışları ocak-nisan döneminde 30 milyar doları aştı. Bürümcekçi, satışların mayıs ayında daha da yoğunlaştığını günlük analitik bilanço verilerinden hareketle söylenebileceğini belirterek “Nitekim, banka swapları ile düzeltilmiş net uluslararası rezerv büyüklüğünün mayıs ayı ilk 20 günü sonunda 7.7 milyar dolar daha gerilediğini hesaplamaktayız" dedi.

Öte yandan Merkez Bankası’nın rezerv artırıcı hamlelerinde de ihracat ve turizm gelirinin yüzde 40’ının satılması dışında kur korumalı TL mevduatta bir durgunluk yaşanıyor. Uzmanlar rezerv artırıcı ve kuru dengeleyici politikalara devam edilecek ise yeni bir döviz yaratıcı hamle ihtiyacı olduğuna dikkat çekerken enflasyona endeksli tahvil olarak bir süredir konuşulan ürünün özellikle bireysellerin döviz mevduatında bir çözülme yaratıp yaratmayacağının da takip edileceğini dile getirdi.

İlgili Haberler