Dolar/TL'nin gözü küresel piyaslarda

Dolar/TL'nin gözü küresel piyaslarda

Dolar/TL'de seçim öncesi küresel piyasalar izlenmeye devam edilecek

A+A-

Dolar/TL'de, hafta sonunda gerçekleşecek seçim öncesi son haftaya aşağı yönlü bir başlangıç yaptıktan sonra bugün küresel piyasaların izlenmesi bekleniyor.

İç piyasada açıklanacak Ekim ayı ekonomik güven endeksi ve Eylül ayı yabancı ziyaretçi sayıları takip edilirken iç verilerin piyasalarda belirleyici olması beklenmiyor. Dış piyasalarda ise İngiltere üçüncü çeyrek öncü büyüme verileri, ABD dayanıklı mal siparişleri, öncü hizmetler PMI ve ABD tüketici güven endeksi verileri takip edilecek.

Dün akşam saatlerinde 2.89'un hemen altında işlem gören dolar/TL bu sabah 08.47'de 2.8943/2.8960 seviyesindeydi. Sepet bazında TL aynı saatte 3.0483/3.0505 seviyesinden işlem görürken euro/TL ise 3.2025/3.2050 seviyesindeydi.

MERKEZ BANKALARI BEKLENİYOR

Piyasalarda bu hafta Türkiye, Japonya ve ABD Merkez bankalarından gelecek faiz kararları ve likidite adımlarına ilişkin açıklamalar bekleniyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yarın sonuçlanacak toplantısında faiz artışlarına başlaması beklenmezken, verilecek mesajlar izlenecek. Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) ise 30 Ekim'de açıklanacak kararı ise olası bir yeni gevşeme adımı alıp almayacağı takip edilecek.

Bankacılara göre TCMB'nin 28 Ekim'de açıklayacağı yılın son enflasyon raporu ise iç gündemden seçim öncesi takip edilecek en önemli gelişme olacak.

Piyasalarda ağırlıklı olarak yurtdışına paralel bir seyir görülse de siyasi gelişmeler de yakından izleniyor. 1 Kasım seçimleri yaklaşırken, yapılan anketler AKP'nin tek başına iktidarı garanti edemediğine işaret ederken, seçimlerin ardından siyasi belirsizliğin azalacak olması umudunun TL'ye olumlu yansıyabileceği belirtiliyor. TL son bir kaç işlem gününde zaman zaman gelişmekte olan ülke para birimlerinden bir miktar daha iyi bir performans gösteriyor.

Tahvil bono piyasasında ise 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.79 olurken valörde son işlem yüzde 9.78 oldu.

Öte yandan 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.15 olurken valörde son işlem yüzde 10.13 oldu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.