Donetsk'te önce siren sesi sonra patlama

Donetsk'te önce siren sesi sonra patlama

Ukrayna'nın doğusunda sıcak gelişmeler yaşanıyor. Donetsk'te önce siren sesleri yükseldi, ardından patlama haberi geldi. Rusya destekli ayrılıkçı güçler, kontrollerindeki bölgelerde yaşayan sivillerin Rusya'ya tahliye edileceğini duyurdu.

A+A-

ntv'nin haberine göre Ukrayna'nın doğusunda tansiyon yüksek. Donetsk merkezindeki ayrılıkçı hükümet binası yakınlarında bir araç infilak etti. Patlamada yaralanan olmadığı açıklandı

Bu olay öncesinde ise Rusya destekli ayrılıkçı güçler, kontrollerindeki bölgelerde yaşayan sivillerin Rusya'ya tahliye edileceğini duyurdu. Hem Donetsk hem de Luhansk'taki ayrılıkçı yönetimler Rusya'nın tahliye edilen sivillere konaklama sağlayacağını bildirdi.

Donetsk'te ilk etapta kadın ve çocukların içinde olduğu otobüsler şehri terk etti. Donetsk'ten yaklaşık 700 bin kişinin Rusya'ya tahliye edilmesi planlanıyor.

Bu gelişmeler yaşanırken Ukrayna, uluslararası topluma Rusya'nın ayrılıkçıkların kontrolündeki provokasyonlarını kınama çağrısı yaptı.

Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov, Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeleri "Silahlı kuvvetlerimizi yanıt vermeye kışkırtma girişimi" olarak nitelendirdi. Ukrayna topraklarında tam ölçekli bir işgal öngörmediklerini belirtti.

Ukrayna'nın doğusundaki sivil nüfusun üzerine planlanan bir saldırı olmadığını söyleyen Danilov, "Ayrılıkçıların bölgelerinde olanlarla hiçbir alakamız yok" dedi. Yalnızca Rusya ile müzakere edebileceklerini de vurguladı.

Ukrayna'nın doğusundaki çatışma bölgesi, 2015'teki ateşkesten bu yana en yoğun topçu bombardımanını yaşıyor. Luhansk bölgesindeki Staniytsia'da top atışı yapıldı. Saldırıda bir anaokulu da vuruldu. Havan mermisinin düştüğü anaokulun duvarında delik açıldı. Patlamaların yaklaşık 20 dakika boyunca devam ettiği çocukların korkudan ağladığı bildirildi. 3 kişinin yaralandığı olay sonrası bölgenin yarısına elektrik verilemedi.

Batılı ülkeler yoğunlaşan bombardımanın işgal bahanesinin bir parçası olduğunu söylüyor. 

Biden açıklama yapacak

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna krizinde yaşanan son gelişmeleri değerlendireceği bir konuşma yapacak.

Beyaz Saray'dan yapılan günlük program güncellemesinde, Biden'ın bugün yerel saat ile 16.00'da (TSİ 00.00) bir konuşma yapacağı bildirildi.

Güncellemede, Biden'ın konuşmasında Rusya'nın Ukrayna sınırına asker yığması, diplomasi ve caydırıcılık çabaları konularına yer vereceği aktarıldı.

Öte yandan Biden'ın bugün Ukrayna konusunda NATO üyesi ülkelerin liderleri ile de telefon görüşmeleri yapması bekleniyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler