Dört milletvekili olaylarda yaralandı

Dört milletvekili olaylarda yaralandı

Diyarbakır, Van ve Mardin'de HDP'li belediyelere kayyım atanmasına karşı yapılan eylemlere polis müdahale etti, olaylarda 4 milletvekili yaralandı. 

A+A-

Diyarbakır, Van ve Mardin'de HDP'li belediyelere kayyım atanmasına karşı yapılan eylemlere polis müdahale etti, olaylarda 4 milletvekili yaralandı. 

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin, milletvekilleri ve tüm belediye eş başkanlarının katılımıyla yapacağı açıklama öncesinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Hizmet binası önünde oturma eylemi yapan HDP'liler polis müdahalesi ile karşılaştı. HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, bugün Diyarbakır’daki kayyım protestosu sırasında bacağına aldığı cop darbesi nedeniyle hastaneye kaldırıldığını, HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran’ın da kafasına aldığı cop darbesi nedeniyle bayıldığını ve hastanede tedavi altına alındığını söyledi.

Uca, cop ve tazyikli su darbesiyle bacağında hematom oluştuğunu belirterek şöyle konuştu:

“Lise Caddesi’nde toplanan insanlara polis saldırınca biz araya girmeye çalıştık.Marmara Market önünde toplananlara da müdahale oldu.

Araya girdik. Biz vekil olduğumuzu söyledik, polis bizi ‘ Sen benim vekilim değilsin’ diyerek tazyikli su ile hedef aldı. Bacağıma copla vuruldu ve tazyikli su sıkıldı. Hematom oluştu, hastanedeyim şimdi.

Ayşe Acar Başaran da kafasına aldığı cop darbesiyle bayıldı, o da şimdi hastanede müşahade altında.”

Hematom, kan damarının yırtılması sonucu kanın damar dışına çıkması olarak tanımlanan kanamanın doku içindeki birikimine deniyor.

İl binası önünde de polis müdahalesi

HDP Diyarbakır İl Binası önünde bir araya gelen vatandaşlar da polis müdahalesi ile karşılaştı. HDP Milletvekilleri Semra güzel ve Gülistan Koçyiğit saldırı sırasında yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Temelli: Hukuktan gelen hakkınızı hukuk tanımazlara karşı her yerde gösterin

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli Diyarbakır'da yaptığı açıklamada, "Sayın Öcalan çözüm için seslendi, bu sese yanıt vermek yerine şiddet reva görenler hâla Pençe, Kıran harekâtı peşinde. Barış istiyoruz. Yerel yönetimlerde yerel demokrasi istiyoruz. Bunu hazmedemeyenler belediyelerimizi işgal etti" dedi. 

Temelli, "Susmayacağız. Evet, eş başkanlık sistemi var. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı eş başkanlık sistemi var. Kadınlar vardır, onların eşit temsiliyet hakkı vardır. Bunun gereğini yerine getirmeye devam edeceğiz. Gasba karşı mücadele edeceğiz, halkın hakkını savunmaya devam edeceğiz. Bu korkaklara karşı gücünüzü gösterin, durdurun hayatı. Bu gücü sokağa, mahalleye taşıyın. Hukuktan gelen hakkınızı hukuk tanımazlara karşı her yerde gösterin. Bizimkisi bir adalet mücadelesidir Her gün belediyelerine gidin. Türkiye halklarının belediyesidir. Geleceğinize sahip çıkın. Biz halkız, dün olduğu gibi bugün de meydandayız." diye konuştu. 

Valilikten eylem yasağı

HDP'nin kayyım atanmasına ilişkin bugün saat 11.00’de Mardin Büyükşehir Belediyesi önünde kitlesel basın açıklaması valilik tarafından yasaklandı.

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan bilgilere göre, İçişleri Bakanlığı tarafından, protesto öncesi çevre il ve ilçelerden Mardin’e gelmek isteyen HDP belediye eş başkanları, meclis üyeleri ve partililer, şehrin girişlerinde kurulan kontrol noktalarında polisler tarafından durduruldu. 

İstanbul'da avukatlara müdahale

Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine, İçişleri Bakanlığı kararıyla kayyım atanmasını protesto etmek amacıyla Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yapmak isteyen avukatlara polis müdahale etti.

HDP'li belediyelere kayyım atanmasının ardından aralarında Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Avukatlar Derneği, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar'ın da bulunduğu avukat grupları saat 13:00'te Çağlayan Adliyesi'nde basın açıklaması yapılması için çağrı yaptı. 

HDP Milletvekilleri Ahmet Şık, Filiz Kerestecioğlu ve Züleyha Gülüm de eylemcilere destek verdi.

Bugün basın açıklamasına katılmak üzere bir araya gelen avukatlara polis müdahale etti. Ahmet Şık'ın müdahale sırasında darp edildiği belirtildi. Şık'ın darp raporu almak üzere hastaneye gittiği belirtildi. T24'e bilgi veren Şık, polisin özellikle kendisini hedef aldığını, ona özel bir muamele yapıldığını söyledi. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.