Döviz BİST100’ü destekliyor

Döviz BİST100’ü destekliyor

İnfo Yatırım'a göre dövizdeki gelişmeler BİST'e olumlu yansıyor

A+A-

İnfo Yatırım'a göre dövizdeki gelişmeler BİST'e olumlu yansıyor. İnfo yatırım'ın bugünkü bülteninde BİST'e dair değerlendirmeler şöyle oldu:

 

Döviz BİST100’ü Destekliyor

 

BİST 100 endeksi dün 85490-86562 seviyeleri arasında işlem gördü ve günü yüzde 1.23 değer kazanarak 86417 seviyesinden kapattı. Bankacılık endeksi yüzde 2.56 değer kazanırken sanayi endeksi ise 0.29 değer kazandı.

 

Dün küresel hisse piyasasında hareketli zaman geçirdik. Dün sabah Euro Bölgesi’nde Almanya ve Euro Bölgesi büyüme verileri beklentilerin altında kalırken, Almanya harici Euro Bölgesi ülkelerinde enflasyonda da yavaşlama görülürken, Alman DAX30 endeksi önderliğinde Avrupa hisselerinde sabah saatlerinde toparlanma görüldü. Ancak günün 2. Yarısında ABD’de açıklanan perakende satışların beklentilerin altında kalması sonrasında USD endeksinde sert satışlar görülürken hisse piyasası da birbirine girdi. Tahvil getirileri küresel bazda tekrardan yükselirken, hisse piyasasında da satışlar görüldü. USD endeksinin 93.50 seviyesine gerilemesi ve EURUSD paritesinin 1.1400 seviyesine yakın seyretmesi dengeleri bozdu. Avrupa hisseleri Alman DAX30 endeksi önderliğinde gerilerken, kayıplar yüzde 1 seviyesindeydi. Amerika’da ise vadeli piyasada primlenme görülse de, verilerin açıklanması sonrasında kar satışları görülürken yatay seviyede kapanış sağlandı. Özellikle ABD 10 yıllık getirirlerinin tekrardan yüzde 2.28 seviyesine gelmesi Amerikan endekslerinde satışları hızlandırdı. Dün ABD’de yapılan 10 yıllık ABD tahvil ihalesinde bir önceki döneme göre getiride yükseliş görülürken, fonların bu sebepten memnun olduğu söylenebilir. Amerikan hisseleri günü yatay kaparken, bugün sabah Asya seansında ise karışık seyir görüldü. Çin ve Hong Kong’da yatay alıcılı seyir görülürken, diğer taraftan Japonya önderliğinde satışlar görüldü. Amerikan vadelileri ise güne yatay alıcılı başladı.

Yurt içinde ise Avrupa ve Amerika’dan pozitif ayrışma devam etti. Gelişmiş ülkelerdeki satışların Rusya ve BİST100 endeksine pozitif yansıdığı bu süreçte alımlar devam ediyor. Gelişmiş ülkelerden bir miktar fonun yurtiçine girebileceği beklentisi ve seçimlere 25 gün kalmasına rağmen siyasi tatsızlığın oluşmaması endeksteki alımları destekliyor. Diğer taraftan USD endeksinde görülen değer kaybı sonrasında 2.6250 seviyesine kadar gerileme görülen döviz tarafındaki iyimser havanın da BİST100’ü pozitif tetiklediği belli oluyor. Ayrıca 2 yıllık gösterge tahvil faizindeki gerilemenin devam etmesi ve yüzde 9.5 seviyesine inmesi, endeksteki primlenmeyi artırıyor. Kısa vade de alımların devam etmesi durumunda kritik 87.000 direncine doğru alımların devam etmesi beklenebilir.

Bugün küresel piyasada sakin bir gün geçireceğiz. Yurt içinde ve Avrupa’da önemli veri akışı bulunmazken, ABD’de ise ÜFE izlenecektir.

Teknik olarak dünkü alımlar sonrasında 86.200 üzerinde kapanış gerçekleştiren BİST100 endeksinde alımların devam etmesi durumunda 87.000 ve 87.500 seviyeleri, olası gevşemelerde ise 86.200 ve 85.500 seviyeleri izlenebilir. BİST100 endeksinde özellikle 87.000 seviyesi kritik bir adım olacaktır.

Tahvil ve Bono tarafında, vadeli gösterge Tahvil faizi güne %9.57 seviyesinden başlıyor.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.