Döviz haberleri nedeniyle iki gazeteci ve 50 yorumcuya dava

Döviz haberleri nedeniyle iki gazeteci ve 50 yorumcuya dava

BDDK'nın suç duyurusu üzerine döviz haberi yapan iki gazeteci ve bu habere yorum yapan ekonomist ve sanatçılardan oluşan 50 kişi hakkında dava açıldı

A+A-

BORSATEK - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) suç duyurusu üzerin iki gazeteci ve içinde ekonomist ve sanatçıların da bulunduğu 50 kişi hakkında "devletinin ekonomik düzen ve istikrarını hedef" aldıkları gerekçesiyle dava açıldı.

10 Ağustos 2018 yılında Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç’ın ekonomik kriz ve dövizdeki dalgalanmalarla ilgili Bomberg’te yer alan haberleri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından mahkemeye taşındı.

BDDK sadece haberleri yapanlara değil, bu haberler hakkında yorum yapan sanatçı ve ekonomistleri de davaya dahil etti.

Açılan dava metninde “Ülkemiz Bankacılık sisteminin 2001 yılından bu yana karşılaştığı en ciddi döviz krizi ile karşı karşıya olduğu. İki bankanın 10.08.2018 tarihinde döviz kabul etmediği, bir bankanın ise 5 bin dolar çekilmesine ilişkin bir müşteri talebini yerine getiremediği, döviz hesaplarından para çekilmesine ilişkin taleplerde önemli artış olduğu, BDDK’nın 11.08.2018 cumartesi günü tüm üst düzey banka yetkililerini toplantıya çağırdığı gibi ülkemiz bankacılık ve finans sisteminin acz içinde olduğu izlenimi vermeye çalışan gerçeğe aykırı ve maksatlı ifadelere yer verildiği. Yürütülen soruşturmada, haber siteleri dışında gerçek kişiler tarafından oluşturulan sosyal medya hesapları üzerinden aynı amaca hizmet eder nitelik saldırılarda bulunulduğunun belirlendiği tespit edildi” ifadelerine yer verildi.

BLOOMBERG'TEN AÇIKLAMA

Bloomberght.com konu ile habere yer vermez ve arşivini kapatırken bloomberg.com'da gelişmeyi özetleyen ve kınayan bir açıklama yer aldı.

bloomberg.com'da yer alan konu ile ilgili haberde iki gazeteci ve bunların dışında 36 kişi için iki ile beş yıl arası hapis cezası istenen iddianamenin savcılık tarafından kabul edildiği belirtilerek haberin 2001'den sonra ülkede yaşanan en büyük döviz şoku ile ilgili haber olduğu ifade edildi.

Bloomberg Genel Yayın Yönetmeni John Micklethwait, haber değeri taşıyan olayları adil ve doğru olarak bildiren muhabirlerimize karşı verilen iddiayı kınadığı ve onları bu süreç boyunca destekleyeceği  vurgulanan haberde davanın 20 Eylül'de görüleceği belirtildi.

b1-005.jpgb2-004.jpgb3-001.jpg

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.