Dow Jones, Nasdaq ve S&P 500 Powell'ın açıklamaları sonrası karışık seyirle kapandı

Dow Jones, Nasdaq ve S&P 500 Powell'ın açıklamaları sonrası karışık seyirle kapandı

Kapanışta Dow Jones endeksi yüzde 0,18 azalışla 32.798,40 puana geriledi

A+A-

New York borsası, günü karışık seyirle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi yüzde 0,18 azalışla 32.798,40 puana geriledi.

S&P 500 endeksi yüzde 0,14 artarak 3.992,01 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,40 artışla 11.576 puana çıktı.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın ABD Kongresi'ndeki açıklamaları ve beklentilerin üzerinde gelen istihdam verileri sonrası pay piyasalarında kapanışta karışık bir seyir izlendi.

Yarıyıllık Para Politikası Raporu'na ilişkin sunumuna bugün Temsilciler Meclisi'nin Finansal Hizmetler Komitesi'nde devam eden Powell, bankanın 21-22 Mart'ta gerçekleşecek toplantısıyla ilgili herhangi bir karar almadıklarını, bu ve gelecek hafta açıklanacak verilerin analiz edileceğini söyledi.

Sunumunun ilk gününde ABD Senatosu Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi'nde yaptığı açılış konuşmasını tekrarlayan Powell, konuşmasına kısa bir ekleme yaptı. Verilerin bütününün daha hızlı sıkılaşmanın gerekli olduğunu göstermesi halinde faiz artışlarının hızını artırmaya hazır olduklarını yineleyen Powell, "Bu konuda alınmış bir karar olmadığını vurguluyorum." dedi.

Powell, mart ayı toplantısına ilişkin yaklaşımlarının sorulması üzerine, bugün açıklanan JOLTS Açık İş Sayısı, cuma günü açıklanacak istihdam raporu ve gelecek hafta açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerinin önemli olduğu ve analiz edilecekleri yanıtını verdi. Söz konusu verilerin değerlendirmelerinde önemli olacağını vurgulayan Powell, "Mart ayı toplantısıyla ilgili herhangi bir karar almadık. Verileri görene kadar bunu yapmayacağız." diye konuştu.

ABD'de bugün açıklanan verilere göre, JOLTS Açık İş Sayısı ocakta bir önceki aya kıyasla 410 bin azalarak 10 milyon 824 bine düşmesine rağmen piyasa beklentilerinin üzerinde geldi.

Ülkede özel sektör istihdamı da şubatta 242 bin kişiyle piyasa beklentilerinin üzerinde artış kaydetti.

Powell'ın açıklamaları ve istihdam verileri sonrası para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in bu ayki toplantıda 50 baz puanlık faiz artışına gitme ihtimali yüzde 79'a yükseldi.

Öte yandan, Fed'in bugün yayımlanan "Bej Kitap" raporunda ise genel ekonomik faaliyetin 2023'ün başlarında "biraz" arttığı bildirildi. Birçok bölgede fiyat artışlarının yavaşlamasına rağmen enflasyonist baskıların yaygın olmaya devam ettiğine işaret edilen raporda, fiyat artışlarının yıl boyunca ılımlı hale gelmeye devam etmesinin beklendiği kaydedildi.