Draghi Para politikasında gevşeme sinyali verdi

Draghi Para politikasında gevşeme sinyali verdi

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, para politikasında gevşeme sinyali verdi

A+A-

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, bankanın para politikasına temel oluşturan enflasyon hedefinin yüzde 2 ile sınırlı olarak görülmemesi gerektiğini söyleyerek, para politikasında gevşemeye kapıyı açtı.

ECB bugün para politikası kararında faizleri sabit tuttu, ancak ileride düşürmeye kapıyı araladı. ECB ayrıca para politikasında gevşeme seçeneklerini çalışacağını belirtti. ECB ayrıca karar metninden enflasyon hedefine yaptığı göndermeyi çıkardı.

Metinden orta vadeli enflasyon hedefine "yüzde 2'ye yakın ancak bu seviyenin altında" olarak yapılan gönderme çıkarıldı, yerine "enflasyon hedefinde simetri taahhüdü" ifadesi getirildi. Draghi, faiz kararının ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Sonuç olarak... enflasyon cephesinde gördüklerimiz hoşumuza gitmiyor, (enflasyon hedefinde) simetri %2 sınırının artık var olmadığı anlamına geliyor. Enflasyon iki yönde de hareket edebilir" dedi.

Draghi ayrıca şunları söyledi: ECB'nin son toplantısından bu yana gelen veriler küresel büyüme dinamiklerinin güç kaybettiğine işaret ediyor. Euro bölgesinde enflasyon baskısı belirgin değil, güçlü derecede destek hâlâ gerekiyor. Veriler büyümenin ikinci ve üçüncü çeyrekte daha zayıf olacağına işaret ediyor. Enflasyonun büyük ihtimalle önümüzdeki aylarda geriledikten sonra yıl sonuna doğru tekrar yükselmesi bekleniyor. İmalat sektöründe görünüm bozuluyor Ekonomide ikinci yarıda toparlanma ihtimalinin giderek azaldığı görülüyor.

Enflasyon tarafında hedefe yaklaşma tarihinin ötelendiğini düşünüyoruz. Orta vadeli enflasyon görünümü hedefin altında kalırsa ecb yönetim kurulu adım atmaya kararlı ECB toplantısında enflasyon hedefinde simetri hakkında görüş alışverişi oldu, başka bir hedef belirlemek konusu da görüşüldü. Enflasyonda simetri, hedefin %2 ile sınırlı olmadığı anlamına geliyor. Bugünkü toplantıda faiz indirimi ele alınmadı. Yeni bir adım atmadan önce yeni tahminleri beklemek istedik. Toplantıda faiz indiriminin büyüklüğü konusu ele alınmadı Euro bölgesi ekonomisinde büyük ölçekli bir bozulma meydana gelirse maliye politikası daha fazla önem kazanır.

ECB Yönetim Konseyi Lagarde'nin yeni başkan olmasına onay verdi

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi, Christine Lagarde'nin 31 Ekim'den itibaren ECB'nin yeni başkanı olmasına onay verdi. ECB Yönetim Konseyi toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, "Yönetim Konseyi'nin para ve bankacılık konularında profesyonel deneyimi bilinen Christine Lagarde'nin adaylığına itirazı yok" denildi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.