Dündar ve Gül'e tahliye yolu açıldı

Dündar ve Gül'e tahliye yolu açıldı

Anayasa Mahkemesi, gazeteciler Can Dündar ile Erdem Gül'ün, kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine karar verdi

A+A-

Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine karar vererek, ihlalin ortadan kaldırılması için dosyayı ilgili mahkemeye gönderdi. İki gazetecinin tahliyesi bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından ‘Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüklerine ilişkin Erdem Gül ve Can Dündar kararı basın duyurusu' başlığı ile yaptığı açıklamada, "Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 25/2/2016 tarihinde Erdem Gül ve Can Dündar bireysel başvurusunda (B. No: 2015/18567), tutuklamanın hukuki olmadığı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği şikayetlerine ilişkin olarak başvurucuların Anayasa'nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ve ihlalin ortadan kaldırılması için kararın ilgili Mahkemeye gönderilmesine karar vermiştir" ifadelerini kullandı.

Kararın ardından Cumhuriyet gazetesi avukatları Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararını İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi kalemine sundu. Anayasa Mahkemesi kararı, tahliyenin ardından davanın beraatla sonuçlanma ihtimalini de güçlendiriyor.

​DÜNDAR VE GÜL'ÜN AVUKATI: KARAR UYGULANMAZSA DARBE OLMUŞ OLUR

Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Can Dündar ve Erdem Gül'ün avukatlığını yapan Akın Atalay, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Dündar ve Gül hakkında verdiği 'hak ihlali' kararının 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından uygulanmaması durumunda neler olabileceği değerlendirdi.

CNN Türk'te Nevşin Mengü'nün sorularını cevaplayan Atalay, "Böyle bir şey olduğunda Türkiye'de darbe olmuş, hukuk devleti ilkesi askıya alınmış, Anayasa Mahkemesi askıya alınmış, ve ortada bir adı mahkeme olan bir kurum ama kendisi mahkeme olmayan bir kurum kendi kendine bir işlem yapmış olur. Bu işlemin gereği yerine getirilirse Türkiye bildiğimiz Türkiye Cumhuriyeti hukuk devleti olmaz. Yani hukuk devletinde böyle bir şey mümkün değil. Bunun örneği de yok" dedi.

SİLİVRİ CEZAEVİ'NDE BEKLEYİŞ BAŞLADI

Erdem Gül'ün eşi Aslı Işık Gül ve Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar da cezaevi önünde tahliye bekliyor. Gazetecilere kısa bir açıklama yapan Dilek Dündar, "Ben hep güvenmemiz gerektiğini söylüyordum, özellikle Anayasa Mahkemesi'ne. Anayasa Mahkemesi çok güzel bir karar verdi. Canları almaya geldik. İnşallah bir daha böyle şeyler hiçbir gazetecinin başına gelmez. Basın için güzel bir gün olur inşallah" dedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.