Dünya borsaları ayı piyasasının pençesinde

Dünya borsaları ayı piyasasının pençesinde

Yükselen enflasyon, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi, Merkez Bankalarının sıkılaşma politikası gibi çeşitli etkenler birçok borsanın ayı piyasasına girmesine neden oldu.

A+A-

Bloomberg'in haberine göre ayı piyasasına giren Borsa sayısı her geçen gün artıyor. MSCI Tüm Dünya Endeksi’ndeki hisselerin piyasa değerinden bu sene yaklaşık 12 trilyon dolar silindi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 endeksi de ayı piyasasına girdi.

Daha önce Çin’de CSI 300 endeksinden Almanya’da DAX Endeksi’ne kadar birçok ülke borsası da gördükleri zirve seviyelerden yüzde 20 veya daha fazla düşerek ayı piyasasına girmişti.

Bu yıl ayı piyasasına giren Avrupa’da Euro Stoxx 50 ve DAX endeksleri kayıplarının bir kısmını telafi etti. Ancak Kovid kısıtlamaları, düzenleyici kurumların baskıları ve Rusya’ya yönelik yaptırımlar gibi çeşitli nedenlerle Çin’in CSI 300 endeksinde sert satış dalgası devam ediyor.

Japonya’da Nikkei endeksi de ayı piyasasına girmeye çok yakın. Benzer biçimde MSCI Tüm Dünya Endeksi de son zirvesinin yüzde 13 altında seyrediyor.

Bank of America’nın Mart ayında yaptığı ankete göre bankanın müşterileri arasında nakite dönüş oranı Nisan 2020’den beri en büyük artışı kaydetti.

Yine ankete katılan birçok yatırımcı bu yıl büyüme görünümünün 2008’deki finansal krizden beri en düşük seviyeye inmesiyle küresel hisse senetlerinin ayı piyasasına girmesini bekliyor.

İlgili Haberler