Dünya devleri işçi çıkarma yarışında

Dünya devleri işçi çıkarma yarışında

Sadece bugün AT&T 3 bin 400, Hilton 2 bin 200, Volvo 4 bin 100, Sandvik 429 çalışanı işten çıkaracağını açıkladı. İşten çıkarmaların yıl sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor.

A+A-

Birçok uluslararası şirket son dönemde art arda işçi çıkarma planlarını açıklamaya başladı. Sadece bugün haber merkezlerine ulaşan kararların toplamı 10 bini aşıyor.

Amerika Komunikasyon İşçileri Sendikası (CWA) tarafından yapılan  açıklamaya göre AT&T, 3400 teknisyeni ve büro personelini önümüzdeki  birkaç hafta içinde işten çıkarmayı planlıyor. Sendika ayrıca, telekomonikasyon devi AT&T'nin 1300 istihdamı  etkileyecek 250  AT&T Mobility and Cricket Wireless mağazasını  kapatacağını da öne sürdü.

WSJ'nin haberine göre ise Hilton Worldwide Holdings, iş gücünü yüzde 22 oranında yaklaşık 2 bin 100 kişi azaltmayı planlıyor. Hilton CEO'su Christopher Nassetta yaptığı açıklamada, "Hilton'un 101 yıllık tarihinde sektörümüz seyahati fiilen durma noktasına getiren  bir global kriz ile hiçbir zaman karşı karşıya kalmamıştı" diye konuştu.

İsveç merkezli araç üreticisi Volvo Group, koronavirüs salgınının  yol açtığı negatif etkiler nedeniyle beyaz yakalı çalışan sayısını 2020 yılı sonuna kadar 4 bin 100 kişi azaltacağını duyurdu. Volvo CEO'su Martin Luhdstedt yaptığı açıklamada, "Koronava virüs  salgını ve bu salgın ile mücadele için alınan tedbirler bizim sektörümüzü ağır şekilde etkileyen bir piyasa durumuna yol açtı. Talebin toparlanması  ile etkilerin daha düşük olması bekleniyor ve bizim de organizasyon  yapımızı ayarlamaya devam etmemiz gerekli" diye konuştu.
Yine İsveçli mühendislik grubu Sandvik AB, Sandvik Materials Technology biriminde çalışan 429 kişiyi, Covid-19 sonrası ortaya çıkan zorlu  piyasa şartları nedeniyle işten çıkarma kararı aldı. İşten çıkarmaların Ekim ortası ile Aralık ayı ortasında yapılmaları  öngörülüyor.

Dün de İngiltere'de inşaat malzemeleri grubu Travis Perkins 2500 kişiyi işten çıkaracağını duyururken birkaç hafta önce 10 binden fazla çalışanının  işten çıkarabileceğini duyuran Alman hava yolu şirketi Lufthansa, yapılan  son değerlendirmelerin ardından personel fazlasının 26 bine kadar çıkabileceğini işaret etmişti. Uzmanlar işten çıkarma dalgasının yıl sonuna kadar devam etmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguluyor. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.