Dünyada kim ne kadar uyuyor

Dünyada kim ne kadar uyuyor

Araştırmacılar bir akıllı telefon uygulaması ve binlerce katılımcının yardımıyla dünya çapında farklı uyku alışkanlıklarını karşılaştırdı.

A+A-

Araştırmacılar bir akıllı telefon uygulaması ve binlerce katılımcının yardımıyla dünya çapında farklı uyku alışkanlıklarını karşılaştırdı.

Michigan Üniversitesi'nden araştırmacılar binlerce kişinin katıldığı bir araştırmayla kendi geliştirdikleri ve “Entertain” adını verdikleri uygulamanın yardımıyla dünya çapındaki uyku alışkanlıklarını belirledi.

Araştırmanın sonucu “Sciences Advances” dergisinde yayımlandı.

5 bin 500 kişinin katılımıyla 20 ülkede gerçekleştirilen araştırmanın sonucuna göre, farklı gruplar arasında düzenli uyku süreleri açısından çok büyük farklar bulunmuyor.

En az uyuyanlar ortalama 7 saat 24 dakikalık uyku süresiyle Japonlar ve Singapurlular olurken, uykunun tadına en çok varanlar ise ortalama 8 saat 12 dakika ile Hollandalılar olarak belirlendi.

Almanya ise 7 saat 45 dakika ile araştırmanın yapıldığı ülkelerin uyku ortalamasının altında kalıyor.

Araştırmaya göre dünya çapında en az uyuyan grubu ise orta yaşlı erkekler oluşturuyor.

Öyle ki bu yaş grubundaki erkeklerin ortalama uyku süresi tavsiye edilen 7 – 8 saatlik sürenin altında kalıyor.

30 – 60 yaş arası kadınlar erkeklerden ortalama 30 dakika daha fazla uyuyor.

Araştırma grubundan Olivia Walch, sonuçlara göre farklı grupların uyku alışkanlıkları arasında çok büyük farklar olmasa da uyku sözkonusu olduğunda her dakikanın önemli olduğunun altını çiziyor.

Walch'a göre uyku süresinde yarım saatlik bir fark dahi beynin daha yüksek performans göstermesi ve daha uzun süre sağlıklı yaşam anlamına geliyor.

Öte yandan Olivia Walch, sonuçların yalnızca ortalama verilere işaret ettiğini ve bireylerin ne kadar uykuya ihtiyaçları olduğu konusunda belirleyici olmadığını vurguluyor.

Bununla birlikte, az uykunun kişinin performansını önemli ölçüde düşürebileceğine de dikkat çekiyor. “Yalnızca birkaç gün eksik uyunduğunda dahi insan sarhoş gibi hissetmeye başlar” diyen Walch, aşırı uykusuz kalanların bunu sıklıkla fark etmediklerini ve günlük performans çıtalarını yüksekte tutmaya devam ettiklerini söylüyor.

 

 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.