Dünyada talep patladı, camcı ihracata odaklandı

Dünyada talep patladı, camcı ihracata odaklandı

Pandemi ile birlikte talep patlaması yaşanan cam sektörü ihracata odaklandı. Geçtiğimiz yıl iç pazarda artan talebi karşıladığı gibi 865 milyon dolarlık ihracat gelirine ulaşan cam sektörü, milyar dolar hedefine koşar adım ilerliyor.

A+A-

Çin ve Avrupa’da yaşanan hat kapanmaları sonrası, normalleşme ile birlikte camda büyük bir talep artışı yaşanıyor. Bazı ürün gruplarında yüzde 200’e varan fiyat artışları yaşandığını belirten yetkililer sektörde arz ve talebin dengelenmesinin 1 yılı bulacağını ifade ediyorlar.

Pandemi ile birlikte talep patlaması yaşanan cam sektörü ihracata odaklandı. Geçtiğimiz yıl iç pazarda artan talebi karşıladığı gibi 865 milyon dolarlık ihracat gelirine ulaşan cam sektörü, milyar dolar hedefine koşar adım ilerliyor. Yorglass CEO'su Semavi Yorgancılar, Temmuz 2020’den itibaren eski seviyesine gelen cam piyasasında işlenmiş cama olan talepte büyük artış yaşandığını belirtirken, Çağdaş Cam CEO’su Serdar Raşit Pirinç ise cam sektöründe pandemi ile birlikte arz talep dengesinde yaşanan bozulmanın normale dönmesi için zamana ihtiyaç olduğunu kaydetti. Pirinç, “Avrupalı alıcı Çin yerine Türkiye’ye yöneldi. İhracatta bir fırsat doğdu” dedi.

Şişe Cam destek verdi, Türkiye, pozitif ayrıştı

Pandeminin ortaya çıkışı ile birlikte cam üreticisi fabrikaların son çare olarak hat durdurduklarını anlatan Pirinç, “Çin ve Avrupa’da yaşanan hat kapanmaları sonrası, normalleşme ile birlikte camda büyük bir talep artışı yaşandı. Arz talep dengesi bozuldu. Konteyner krizi ve lojistik maliyetlerde artış gerçekleşirken, cam üretiminde kullanılan PVB tedariğinde sıkıntılar yaşandı. Bu ortamda Şişe Cam’ın varlığı sektörümüz ve ülkemiz açısından şans oldu. Herkes ihracata odaklandı” diye konuştu.

Şişe Cam’ın önceliği iç pazara vermesi sayesinde sektörün hammadde tedariğinde minimum sıkıntı yaşadığını kaydeden Pirinç, “Şişe Cam’ın desteği ile Türkiye, pozitif ayrıştı. Lojistikte artan maliyetler karşısında Avrupalı alıcı yönünü Türkiye’ye çevirdi. Çin’in müşterileri Türkiye’ye geldi. İhracatta fırsat doğdu. Sektör bu fırsatı değerlendirmek için var gücüyle üretime devam ediyor” diye konuştu. Pirinç, bazı ürün gruplarında yüzde 200’e varan fiyat artışları yaşanan cam sektöründe arz ve talebin dengelenmesinin 1 yılı bulacağı tahmininde bulundu.

Arz eksikliği %25’i bulmuştu

Yorglass CEO'su Semavi Yorgancılar da pandemi sonrası 2020 Nisan ve Mayıs aylarında talep düşüşünün ardından başlayan normalleşme adımları ile birlikte arzda yüzde 25’e varan daralma olduğunu belirterek, “Arz, Temmuz 2020’den itibaren eski seviyesine geldi. İşlenmiş camda ise yılın ikinci çeyreği verimli bir dönem oldu. Sektör yılı iyi kapattı. Bu yıl iyi başladı. İlk 6 ay verileri de iyi olacak” diye konuştu. Sektörün pozitif ayrışmasında Şişe Cam’ın varlığına dikkat çeken Yorgancılar, “Şişe Cam’ın fırınlarını devreye alması ile sıkıntı ortadan kalktı. İhracat odaklı bir çalışma ile sektör, istihdam, üretim ve ekonomimize katkısını sürdürdü” dedi. Yorgancılar, cam geri dönüşümünde ise alınacak çok yol olduğunu belirterek, bu konuda sadece cam üreticilerinin değil, topyekûn bir hareket başlatma çağrısında bulundu.