Dünyanın en büyük varlık fonundan ESG yatırımı

Dünyanın en büyük varlık fonundan ESG yatırımı

Norveç Varlık fonu, net sıfır karbon salınımı hedefine ulaşılması için gayrimenkul sektörüne yatırım yapmayı planlıyor.

A+A-

Dünyanın en büyük varlık fonu olan Norveç Varlık Fonu, Paris Anlaşması çerçevesindeki karbon nötr hedefleri doğrultusunda 30 milyar dolarlık sürdürülebilir portföy yatırımı yapacağını duyurdu.

Karbon ayak izlerini azaltmaları için varlık yöneticileri üzerindeki baskı giderek artarken Norveç Varlık Fonu’nun gayrimenkul sektöründeki iklim risklerine yönelik yatırımı önemli bir yere sahip.

Bloomberg HT'nin haberine göre Norges Bank Yatırım Müdürü Mie Holstad, fonun çevresel, sosyal ve yönetişim (Esg) konularında iyi tanımlanmış politikalarının bulunduğunu ve varlık portföyünün şimdiden iklim risklerine karşı hazırlıklı olduğunu söyledi.

Norveç Varlık Fonu yılın ilk altı ayında yüzde 9,4 getiri sağlayarak 110 milyar dolar getiri kaydetmişti.

Oslo merkezli fon, hisse yatırımlarından yüzde 14 getiri sağlarken sabit getirili menkul kıymet yatırımlarından yüzde 2 kayıp yaşadı. Halka arz olmayan gayrimenkul yatırımları ise fona yüzde 4,6 kazandırdı. Yenilenebilir enerji altyapı yatırımları ise yüzde 1,9 zarar etti. Genelde ise fon gösterge olarak belirlediği getiri oranının 28 baz puan üstünde getiri sağlamış oldu.

Fonun CEO’su Nicolai Tangen enflasyonun getirilere yönelik en büyük tehdit olduğunu belirtirken hisse ve tahvillerin kırılgan olduğunu söylemişti.

Tangen’in CEO olmasıyla birlikte fon sürdürülebilir yatırımlara bağlılığını daha çok dile getirmeye başlamıştı. Fon çevre, sosyal ve yönetişim anlamında risk taşıyan şirketlerden çıkma planını hızlandıracağını belirtmişti. Fon aynı zamanda gelişmekte olan ülke yatırımlarını da aynı strateji kapsamında azaltmayı planlıyor.