Dünyanın en pahalı 20 şehri: İstanbul'dan büyük sıçrama

Dünyanın en pahalı 20 şehri: İstanbul'dan büyük sıçrama

Yeni bir araştırmaya göre New York, Hong Kong'u geride bırakarak gurbetçi olarak yaşamak için dünyanın en pahalı şehri olurken, hızla artan kiralar Singapur'un ilk beşe girmesine neden oldu.

A+A-

Yükselen enflasyon ve artan konaklama maliyetleri, New York'un ECA International'ın 2023 Yaşam Maliyeti Sıralamasında zirvede yer almasının nedenleri olarak gösterilirken, Cenevre ve Londra üçüncü ve dördüncü sıralardaki yerlerini korudu.

Singapur geçen yıl 13. sırada yer alırken ilk kez ilk beşe girmeyi başardı. Bu hareket, kısmen diğer bölgelere göre daha düşük enflasyon oranlarına atfedilen, Asya şehirleri arasında sıralamada aşağıya doğru kayma eğilimini desteklemektedir.

ECA International'ın Asya Bölge Direktörü Lee Quane, Güneydoğu Asya finans merkezindeki artışın "büyük ölçüde konaklama maliyetlerindeki büyük artışlardan kaynaklandığını" söyledi. Kısmen Covid-19 kısıtlamalarının bölgedeki diğer önemli yerlere kıyasla daha erken gevşetilmesinden kaynaklanan kiralık evlere yönelik artan talep, konaklama arzındaki karşılık gelen artışlarla eşleşmedi.

Rapora göre, yılın en büyük yükselişi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomi politikalarının etkisiyle fiyatların %80 artmasıyla 95 basamak yükselerek 108. sıraya yerleşen İstanbul'dan geldi.

Anket ayrıca şunları da ortaya koydu:

Dubai'de kiralar Rus gurbetçilerin akınıyla neredeyse üçte bir oranında artarak kenti 12. sıraya yükseltti.

Avrupa şehirlerinin çoğu sıralamada yükselirken, Norveç ve İsveç şehirleri zayıf para birimleri nedeniyle düştü ve Fransız şehirleri AB'deki benzerlerine kıyasla daha düşük enflasyon oranları nedeniyle geriledi.

Çin şehirleri, diğer ülkelere kıyasla daha zayıf para birimi ve daha düşük enflasyon oranlarının etkisiyle sıralamada geriledi.

Güçlü dolar ve yüksek enflasyon nedeniyle tüm ABD şehirlerinin sıralamaları yükselirken, San Francisco ilk 10'a girdi
ECA International, dünya çapında 120 ülke ve bölgedeki 207 şehri sıralamak için tipik olarak gurbetçilerin yaşadığı bölgelerdeki kira maliyetlerini de hesaba katarak tüketim malları ve hizmetlerinin maliyetini analiz ediyor.

Gurbetçilerin yaşaması için dünyanın en pahalı 20 yeri:

New York, ABD (2022 sıralaması: 2)
Hong Kong, Çin (1)
Cenevre, İsviçre (3)
Londra, Birleşik Krallık (4)
Singapur (13)
Zürih, İsviçre (7)
San Francisco, ABD (11)
Tel Aviv, İsrail (6)
Seul, Güney Kore (10)
Tokyo, Japonya (5)
Bern, İsviçre (16)
Dubai, BAE (23)
Şangay, Çin (8)
Guangzhou, Çin (9)
Los Angeles, ABD (21)
Shenzhen, Çin (12)
Pekin, Çin (14)
Kopenhag, Danimarka (18)
Abu Dabi, BAE (22)
Chicago, ABD (25)

Etiketler : , ,
İlgili Haberler