Dünyanın en zengin bitcoin deposu İsviçre'de

Dünyanın en zengin bitcoin deposu İsviçre'de

Xapo isimli şirket İsviçre dağlarındaki eski bir askeri sığınağı dünyanın en büyük ve en güvenli kripto para bankasına dönüştürdü.

A+A-

Xapo’nun kurucusu Arjantinli girişimci Wences Cesares, Bitcoin furyasının Silikon Vadisi’ni sarmasında büyük rol oynamıştı. Öyle ki, Bill Gates ve Reid Hoffman gibi ünlü isimlere ilk Bitcoin’lerini bizzat vermişti.

Müşterilerinin milyonlarca dolar değerindeki sanal paralarını muhafaza eden Xapo, bunun için granit dağın içerisine oyulmuş eski bir askeri sığınağı kullanıyor.

Bitcoin bankasının konumu güvenlik gerekçesiyle açıklanmazken, içerisinde tam olarak ne kadar kripto para olduğu da paylaşılmıyor.

Bankanın içerisinde gerçek Bitcoin’ler bulunmuyor. Burayı teorik bir banka yapan şey Bitcoin’leri koruyan özel ve şifrelenmiş sunucular barındırması.

Siber korsanların en iyi korunan hesaplardan bile Bitcoin çalmayı başarması, Xapo’yu kripto paraları korumak için geleneksel banka yöntemlerini kullanmaya itti.

Xapo tüm müşterilerine onlara özel bir anahtar veriyor ve bu anahtar sayesinde hesaba erişim sağlanabiliyor. Eğer bir müşteri anahtarını kaybederse, oluşacak zararlardan sorumlu olduğunu kabul ediyor.

t_haber-8_321421231174.jpg

1947 kurulan askeri sığınak, Soğuk Savaş boyunca İsviçre Ordusu’nun gizli merkez üssü olarak kullanıldı. Bugünlerde ise Deltalis isimli şirket tarafından Xapo için yönetiliyor.

930 metre karelik dev bir veri merkezine dönüşen sığınak, 90 kilo ağırlığındaki yüksek güvenlikli kapılar ve elektronik güvenlik sistemleriyle dolu.

Xapo’nun güvenlik şefi Carlos Rienzi, merkezin siber saldırılar kadar terör saldırılarına karşı da korunaklı olduğunu belirtiyor. 

Tüm camlar kurşungeçirmezken, duvarlar elektromanyetik darbeleri geçirmeyecek şekilde tasarlanmış.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.