Düşünceler yazıya dönüşecek

Düşünceler yazıya dönüşecek

Düşünceleri yazıya dönüştürebilen teknoloji geliştirildi. Düşünceleri yazıya dönüştürebilen bir implant geliştirildi ve başarılı bir şekilde çalıştı. Beynin motor korteksine yerleştirilen elektrotlar düşünceleri yorumlandı ve kelimeleri ekrana yansıttı.

A+A-

Stanford Üniversitesi’nden bilim insanları, felçli bir adamın sadece ‘düşünerek’ dakikada 90 karaktere kadar ‘yazmasına’ olanak tanıyan bir beyin implantı geliştirdi..

Donanımhaber'in haberine göre Mayıs ayında Nature’da yayınlanan ve Cumartesi günü WE Summit bilim konferansında sunulan araştırma, düşünceleri yazıya dönüştürebilen bir teknoloji içerdiği için oldukça ilgiyle karşılandı.

Doğruluk oranının %90

Deney 2007 yılında geçirdiği omurilik yaralanması sebebiyle felç olan bir adam üzerinde yapıldı. 65 yaşındaki adam eliyle bir kelime yazdığını hayal etti. BrainGate isimli yapay zekâ destekli cihaz da beynin motor korteksine yerleştirilen elektrotlar sayesinde adamın düşüncelerini yorumladı ve kelimeleri ekrana yansıttı. Uzmanlar da algoritma tarafından yapılan yorumlamaların doğruluk oranının %90’dan fazla olduğunu ifade etti.

Bu buzdağının sadece görünen kısmı

Stanford’dan Krishna Shenoy konferans sırasında yaptığı açıklamada, “Bu buzdağının sadece görünen kısmı. Beyni sinirbilim yoluyla anladığımız önümüzdeki yıllarda çok daha çeşitli ve iyi şeyleri başarabileceğiz” ifadelerini kullandı.

Ek olarak Shenoy bu tarz teknolojilerin bazı sorunlarla karşılaşabileceğini belirtti. Açıklamalara göre insanları beyin implantına ikna etmek ve teknolojinin gelişmesi için para bulmak önemli bir sorun. Bu yüzden Sheron, özel şirketlerin bu tarz teknolojilerin gelişmesine ve araştırılmasına daha fazla kaynak sağlamasını istiyor.

Bu araştırma sadece bir başlangıç

Uzmanlar bu araştırmanın sadece bir başlangıç olduğunu, hâlen yapılacak birçok işin olduğunu belirtiyor. Ancak gereken yatırımlar sağlanırsa ve bu tarz teknolojiler gelişmeye devam ederse beyin implantları konusunda çok büyük ilerlemeler kaydedilebileceğini söylemek yanlış olmaz.