EBRD: Türkiye 2021'de yüzde 6 büyür

EBRD: Türkiye 2021'de yüzde 6 büyür

"Bölgesel Ekonomik Görünüm" raporunu yayınlayan EBRD, Türk ekonomisinin 2020 yılında yüzde 3,5 daralacağını tahmin ederken, 2021 yılında ise  yüzde 6,0 gibi güçlü bir büyüme yaşanmasını beklediğini vurguladı.

A+A-

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) koronavirüs salgınını ekonomik  etkisine bağlı olarak Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5 daralma görmesinin muhtemel olduğunu belirtirken, 2021 yılında yüzde 6,0 gibi güçlü bir
GSYH toparlanması yaşanmasının mümkün olduğunu bildirdi.

EBRD, yapılan tahminlerin sosyal mesafe tedbirlerinin süresine  bağlı olduğunu da vurguladı.

EBRD'nin bugün yayınladığı Bölgesel Ekonomik Görünümler raporunun Türkiye bölümünde, "Yurt içi ve dış talep salgından sert darbe alacak.

Turizm gelirlerinde ciddi düşüş ve zayıf ihracat talebi dış dengelen  üzerinde daha fazla baskı oluşturacak, bununla birlikte, eğer sürdürülebilir ise, düşük petrol fiyatları sınırlı bir destek sağlayacak. Düşük petrol  fiyatları ve yurt içi aktivitede keskin yavaşlamama zayıflayan liranın  enflasyonist etkisinin telafi edilmesine yardım edecek" değerlendirmesi yer aldı.

Raporda, Türk bankacılık sektöründe varlık kalitesi kötüleşmesine karşı uyarıda da bulunan EBRD, "Sorunlu kredi oranının yüzde 5,3 ile 10 yılın zirvesinde bulunduğu ortamda, lirada zayıflık ve turizm, perakende ile ihracat sektörlerinde zayıflığın hali hazırda gerilmiş olan banka varlık  kaliteleri üzerinde daha fazla stres yaratması büyük olasılık" ifadelerini kullandı.

EBRD, toparlanmanın koronavirüsün yayılmasını engellemek için uygulanan yurt içi sınırlamaların kademeli olarak kaldırılmasına ve  yılın ikinci yarısında normale dönüşe bağlı olduğunu da vurguladı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.