EBRD Türkiye için büyüme tahminlerini yükseltti

EBRD Türkiye için büyüme tahminlerini yükseltti

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası EBRD, Türkiye için büyüme tahminlerini açıkladı.

A+A-

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası EBRD, Türkiye için büyüme tahminlerini açıkladı. EBRD, Türkiye ekonomisinin 2021'de yüzde 9,0, 2022'de ise yüzde 3,5 oranında büyüyeceğini öngördü. 

bloomberght.com internet sitesinde yayınlanan habere göre; Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Türkiye için 2021 büyüme beklentisini yüzde 5,5'ten yüzde 9'a yükseltirken 2022'de Türkiye ekonomisinin yüzde 3,5 büyümesini beklediklerini belirtti.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) raporu, Türkiye’de hanehalklarının zayıf finansal durumları sebebiyle zayıflayan iç talebe karşılık ihracat kaynaklı büyümenin devam edeceğini öngördü.

EBRD büyüme tahminlerine yönelik riskler şöyle sıralandı: Kovid-19 kaynaklı geri çekilmeler, yüksek enerji fiyatları, erken gevşetilen para politikasına ilişkin riskler, enflasyonun gelişmiş ülke ekonomilerindeki geri dönüşü be jeopolitik gelişmeler.

Raporun tanıtım toplantısında konuşan EBRD Ekonomisti Roger Kelly “Gelecek yıl için yüzde 3,5 büyüme öngörüyoruz ancak özellikle para politikasının yarattığı belirsizlikler sebebiyle tahmin yapmak zor. Dolayısıyla gelecek yıl için tahminimiz Türkiye’nin potansiyel büyümesine işaret ediyor.” dedi.

“Son enflasyon raporunda Merkez Bankası’nın mesajı kafa karıştırıcıydı"

Rapora göre politika şeffaflığının eksikliği ve kırılgan dış pozisyon, Türkiye’nin küresel yatırımcı güvenindeki değişikliklere karşı hassas olmasına yol açıyor.

Roger Kelly “Son enflasyon raporunda Merkez Bankası’nın mesajı kafa karıştırıcıydı. Odağın cari dengeye çevirilmesi beklediğimiz bir şey değildi. Bunun son faiz indirimleri için bir gerekçe mi yoksa geleceğe yönelik bir politika mı olup olmadığını göreceğiz. Gevşek para politikası ve zayıf lira Türkiye’nin süregelen kırılganlıkları düşünüldüğünde risk teşkil ediyor” değerlendirmesini yaptı.

EBRD turizm gelirlerinde yükseliş ve güçlü ihracatla birlikte cari açığın GSYH’ye oranını yıl sonunda yüzde 2,4 olarak tahmin etti.