ECB agresif faiz artışlarına devam edebilir

ECB agresif faiz artışlarına devam edebilir

Geçtiğimiz hafta 50 baz puan faiz artıran Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ekonomik gelişmeler ışığında agresif faiz artışlarına devam edebileceği konuşuluyor.

A+A-

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi Üyesi Martin Kazaks geçen hafta beklentilerin üzerinde, 50 baz puanlık faiz artışı ile sürpriz yapan bankanın büyük faiz artışlarını sürdürebileceği mesajını verdi.

AMB’nin en şahin üyelerinden biri olan Kazaks, “Bunun tek önden yükleme olacağını söyleyemem. Eylül ayındaki faiz artışının da kayda değer bir büyüklükte olması gerektiğini söyleyebilirim.” dedi.

AMB’nin doğrudan ABD Merkez Bankası Fed’in izinden gitmemesi gerektiğini vurgulayan Kazaks, bununla birlikte 75 baz puanlık bir faiz artışı olasılığı için “Belirsizlikler, enflasyonist dinamikler ve enflasyonda kalıcılık riskleri göz önüne alındığında, elbette tartışmalara açık olmamız gerektiğini söyleyebilirim” dedi.

Lagarde: Enflasyon hedefe ulaşıncaya kadar faiz artışları sürecek

Geçen hafta AMB 11 yılın ardından ilk kez faiz artırmış, fakat AMB Başkanı Christine Lagarde'ın daha önce Eylül ayına ilişkin yönlendirmelerin geçersiz olduğu yönündeki sözleri Temmuz ayındaki kadar sert bir artış olmayacağı beklentilerini doğurmuştu.

Lagarde karar sonrası verdiği ilk söyleşide, faiz oranlarını enflasyon yüzde 2 hedefine geri gelene kadar yükselteceklerini söylemişti.

Almanya yayıncılık grubu Funke'ye konuşan Lagarde, enflasyon ile mücadele konusunda güçlü taahhütte bulundu. Lagarde, "Enflasyonu hedefimize geri getirmek gerekti süreceği faiz oranlarını yükseltmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler