ECB beklenen kararını açıkladı

ECB beklenen kararını açıkladı

Avrupa Merkez Bankası (AMB), küresel piyasaların beklediği faiz kararını açıkladı.

A+A-

Avrupa Merkez Bankası (AMB), küresel piyasaların beklediği faiz kararını açıkladı. Banka, politika faizini yüzde 0,0 olarak belirlerken mevduat faiz oranını yüzde -0,4'e indirdi. AMB, varlık alımını da aylık olarak 80 milyar euroya çıkardı. 

Mevduat faiz oranını eksi 0,4'e indirilmesi kararının ardından dolar kuru 2,88'in altına inerken Euro, dolar karşısında değer kaybetti.

Euro/Dolar paritesindeki kayıp yüzde 1,5'e yaklaştı. Euro/TL ise 3,13 liradan işlem görüyor. Dolar/TL de gelişmekte olan ülke para birimlerine desteği ve Türkiye'nin mülteci krizi nedeniyle AB ilişkilerini daha da geliştireceği beklentileriyle bir ay aranın ardından ilk kez 2,88'in altında.

Beklentilerin üstünde, euro değerleniyor

Uzmanlar ECB'nin kararlarının piyasa beklentilerinden yüksek olduğunu bu nedenle göstergeleri euro lehine değiştirdiğini belirtiyor.  ECB kararları ile ilgili genel değerlendirmeler şu yönde:

(+) Avrupa Merkez Bankası politika faizini %0.05'ten %0.00'a indirdi (Beklenti: %0.05'te kalması yönündeydi)
(+/-) Avrupa Merkez Bankası bankalara uyguladığı mevduat faizinde  beklentilere paralel olarak 10 baz puan indirim yaptı.
(+) Banka ayrıca yine piyasa beklentilerine paralel olarak aylık varlık alımlarını 80 milyar Euro'ya yükseltti. (20 milyar Euro
yükseltti)
(+) ECB varlık alımlarına banka dışı şirketlerin yatırım yapılabilir nota sahip borçlanma araçlarını dahil etti.
(+) ECB 4 yeni uzun vadeli yeniden finansman imkanı (TLTRO) başlatacak, her biri 4 yıl vadeli olan finansman operasyonları
Haziran'da başlayacak.

Açıklanan kararlar beklentilerden daha olumlu olduğu için küresel piyasalarda alımların destek bulduğunu görüyoruz.
Karar sonrası ¬/$ 1,0975'ten 1,0845'e gerilerken USD/TL 2.8772 olarak işlem görüyor. BIST 100 gelen alımlarla 79.533'e yükselirken 10 yıllık tahvilde bileşik faiz %10.13'e geriledi. 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.