ECB, varlık alımlarını azaltma kararı alabilir

ECB, varlık alımlarını azaltma kararı alabilir

Son dönemde konuşan Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkilileri 10 yılın zirvesine çıkan enflasyon konusunda endişelerini dile getirip varlık alımlarının azaltılması yönünde mesajlar veriyor.

A+A-

Avrupa Merkez Bankası'nın Eylül toplantısı yaklaşırken, piyasa aktörleri varlık alımlarına yönelik karara odaklandı.

CNBC’ye değerlendirmelerde bulunan dört analiste göre, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Aralık ayında, Euro Bölgesi’ndeki ekonomik iyileşmeden dolayı, Kovid nedeniyle uygulamaya koyulan teşviklerde azaltmaya gideceğini duyuracak.

Bloomberg HT'nin haberine göre ABD’de Fed, hali hazırda yıl sonuna kadar teşviklerde muhtemelen azaltmaya gideceğinin işaretini vermişti. Fed Başkanı Jerome Powell geçen hafta yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin, pandemi ortamındaki uygulamalarda olduğu gibi çok fazla politika desteğine ihtiyaç duyacak noktada olmadığını, ancak varlık alımlarının ne hızda azaltılacağı konusunda henüz bir karar alınmadığını söylemişti.

 

Piyasa, Euro Bölgesi’nden de benzer bir duyurunun yakın bir zamanda geleceğini öngörüyor.

AXA Investment Managers Grup Başekonomisti Gilles Moëc, yaptığı değerlendirmede, “Tahminim Aralık ayında bu duyuruyu yapacakları şeklinde “dedi.

AMB 9 Eylül’de toplanacak, ancak analistler merkez bankasının Kovid dolayısıyla aldığı tedbirlere ilişkin ne yapacağı hakkındaki duyuru için birkaç ay daha bekleyeceğini düşünüyor.

Moëc, AMB yönetim konseyinin karar almadan önce kendilerine biraz zaman tanımak ve yeni tahminlere sahip olmak istediğini düşündüğünü belirtti.