ECB'nin radarında stagflasyon senaryosu yok

ECB'nin radarında stagflasyon senaryosu yok

Avrupa Merkez Bankası'nın analizi Avrupa ekonomisinin stagflasyon senaryosundan uzakta olduğuna işaret etti. Bununla birlikte ekonomistler belirsizliğin yükseldiğine vurgu yaptı.

A+A-

Küresel ekonomi için resesyon beklentilerine her geçen gün yenisi eklenirken, Avrupa cephesinde uzmanlar henüz enflasyonla durgunluğun birlikte olduğu bir senaryonun uzak olduğu görüşünde.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) analizine göre, Avrupa ekonomisi üzerinde çalışmalarda bulunan uzmanlar Avrupa'da 1970'lerdekine benzeyen bir stagflasyon gerçekleşmesini beklemiyor.

AMB'nin ilgili raporunda büyüme beklentilerinin düşürüldüğüne, Rusya-Ukrayna savaşı dolayısıyla enflasyon beklentilerinin yükseldiğine dikkat çekilirken, bunların yanında ekonomik aktivitenin gelecek yıl artacağına ve 2023 yılının ikinci yarısında enflasyonun yüzde 2'nin altına gerileyeceğine vurgu yapıldı.

Raporda, "Mevcut uzman yorumları stagflasyon senaryosundan uzakta. Bununla birlikte belirsizlik de yükseldi" değerlendirmeleri yer aldı.

Araştırmacılar, 1970'lerde Avrupa'nın yaşadığı ekonomik durgunlukla mevcut durum arasında farklılıklar olduğunu ifade etti.

ABD'de Beyaz Saray ve ekonomi yönetimi henüz resesyon öngörmese de resesyon olasılığının arttığına dikkat çeken kurumların sayısı da artıyor.

Citigroup resesyon olasığının yüzde 50'ye çıktığını ifade ederken, kriz kahini Nouriel Roubini de yıl sonuna dek ABD’de resesyon yaşanabileceğine dair uyarıda bulundu.

Bloomberg TV’ye yaptığı açıklamada enflasyonun yüksek seyrettiğini ve Tüketici Güveni, perakende satışlar, üretim aktivitesi ve ev sahibi olma sayılarının sert şekilde yavaşladığına dikkat çeken ünlü ekonomist resesyon için “Çok yakın durumdayız” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler