Ekonomi Nobel'i Card, Angrist ve Imbens'e gitti

Ekonomi Nobel'i Card, Angrist ve Imbens'e gitti

2021 Nobel Ekonomi Ödülü'nü David Card ile Joshua D. Angrist ve Guido W. Imbens kazandı.

A+A-

Nobel ekonomi ödülü istihdam ekonomisine yönelik ampirik katkılarıyla David Card'a ve nedensel bağıntıların analizine metodolojik katkılarıyla Joshua D. Angrist ve Guido W. Imbens'e verildi.

Ödülün yarısı David Card'a verilirken, diğer yarısı Angrist ve Imbens arasında paylaştırıldı.

Ödül sahibi ekonomistlerin yaklaşımlarının diğer alanlara uzanabildiği ve ampirik araştırmalarda devrimci yenilikler getirdiğine işaret edildi.

Ödül açıklamasında Angrist ve Imbens'in doğal deneyimlerden neden ve sonuçla ilgili hangi çıkarımların elde edilebileceğini gösterdikleri belirtildi.

İkili tarafından geliştirilen çerçevenin, gözleme dayalı verilerle çalışan araştırmacılar tarafından geniş ölçüde adapte edildiği ifade edildi.

"Asgari ücret artışı daha az istihdama yol açmak zorunda değil"

Açıklamada David Card'ın doğal deneyimleri kullanarak David Card'ın eğitim, göç ve asgari ücretin istihdam piyasasına etkilerini analiz ettiğini altı çizildi.

Card'ın 1990'lı yılların başından bu yana yaptığı çalışmaların alışılageldik öğretilere meydan okuduğu ve yeni analizlerle, ilave bakış açılarına önderlik ettiği belirtildi.

Söz konusu araştırmaların sonuçlarının asgari ücret artışının daha az istihdama yol açmadığına işaret ettiği vurgulandı. Açıklamada konuyla ilgili olarak "Artık şunu biliyoruz ki bir ülkede doğan insanların gelirleri yeni göçlerden avantaj sağlarken, erken zamanda ülkeye göç edenlerin negatif etkilenme riski bulunuyor. Ayrıca şunu da fark ettik ki okullardaki kaynaklar öğrencilerin istihdam piyasasındaki gelecek başarıları açısından eskiden düşünüldüğünden de çok daha önemli" ifadeleri kullanıldı.

Doğal deneyimlerin katkısı

Açıklamada Joshua Angrist ile Guido Imbens'in çalışmalarının yarattığı katkılara ilişkin olarak da doğal deneyimlere vurgu yapıldı.

Ödül açıklamasında doğal deneyimlerden gelen verilerin yorumlanmasının zor olduğu belirtildi. Örneğin zorunlu eğitimin belirli bir grup için bir yıl genişletilmesinin gruptaki herkesi aynı yönde etkilemeyeceği, eğitim kalitesinin tüm grubu sıklıkla temsil edemeyeceği belirtilirken, Angrist ve Imbens'in bu metodolojik problemi çözdükleri ve neden ve sonuçla ilgili doğal deneyimlerden nasıl çıkarım yapılabileceğine işaret ettikleri belirtildi.

İki isim de doktorasını Princeton'dan aldı

1956 Kanada doğumlu David Card 1983 yılında ABD'de Princeton Üniversitesi'nden doktorasını aldı. Card, Kaliforniya Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

1960 ABD doğumlu Angrist de 1989 yılında Princeton'dan doktorasını aldı. Angrist, ABD'de MIT'de görev yapıyor.

1963 Hollanda doğumlu Imbens ise 1991 yılında ABD Brown Üniversitesi'nden doktorasını alırken Stanford Üniversitesi'nde ders veriyor.