Ekonomik sıkıntılar icrayı patlattı

Ekonomik sıkıntılar icrayı patlattı

İktidar, yığılmayı önlemek için Ardahan, Tunceli ve Bayburt dışındaki illerde birden fazla icra dairesi açılmasına izin verdi.

A+A-

Ülke genelinde icra dosyası sayısı 24 milyona aştı. Adalet Bakanlığı da çareyi yeni icra daireleri açmakta buldu. Bakanlığı'ın yönetmeliğine göre nüfusu 100 binden fazla illerde, birden fazla icra dairesi başkanlığı ve bu dairelere bağlı icra müdürlükleri kurulabilecek. Türkiye'de nüfusu 100 binden az iller, Ardahan, Tunceli ve Bayburt.

Sözcü'nün haberine göre icra dairelerindeki dosya sayısı, son bir yılda 1 milyon 466 bin adet artarak 24 milyonu geçti. Borcunu ödeyemediği için yasal takibe girenlerin sayısı da bir önceki yıla göre yüzde 83 arttı. Bu nedenle vatandaşlara yönelik haciz işlemlerine yetişmekte zorlanan icra dairelerinin sayısı artırılacak. Daha fazla icra memuru vatandaşın peşine düşecek.

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, muhtarlıkların icra tebligatlarıyla dolup taştığını belirterek, “Nereden nereye… AKP üslubuyla söyleyeyim. Yaparsa AKP yapar. AKP yaparsa yoksulluk yapar, zam yapar, borçlu yapar, icralık yapar. 20 yıllık AKP iktidarının yarattığı yoksulluğa, işsizliğe, borç sarmalına icra daireleri yetmiyor, yenilerine ihtiyaç duyuluyor. AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılında 8 milyon icra dosyası vardı. Aradan 20 yıl geçti, bugün bu sayı da 24 milyona ulaştı. İcra dosyalarındaki artış oranı neredeyse yüzde 300” diye konuştu.

Türkiye Bankalar Birliği'nin raporlarına göre Ağustos 2022 itibarıyla kredi veya kredi kartı borcunu ödememiş olanlardan, 4 milyon 200 bin kişinin borcu devam ediyor. 2022'nin ilk beş ayında borcunu ödeyemediği için yasal takibe girenlerin sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 83 arttı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler