Ekonomistler: Enflasyonda yükseliş devam edecek

Ekonomistler: Enflasyonda yükseliş devam edecek

Ekonomistler, enflasyonda yükseliş eğiliminin nisan ayında devam edeceğini, Merkez Bankası’nın faiz kararı ve mesajlarının önemli olacağını söyledi

A+A-

Berfin ÇİPA

Mart ayı enflasyonu piyasa beklentilerine yakın gelirken, yıllık enflasyon iki yıl aradan sonra ilk kez yüzde 16’nın üzerine çıkarak zirve yeniledi. Aylık enflasyon ise gıda ve hizmet fiyatlarındaki artışın öncülüğünde aylık yüzde 1,08 artış gösterdi. Bu arada üretici fiyatlarında yükseliş yüzde 31’i aşarken, TÜFE ile arasında 15 puanlık fark oluştu.

“Enflasyonun seyri, faiz kararları üzerinde belirleyici olacak”

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanı Onurcan Bal, enflasyon rakamlarının piyasadaki beklentiye paralel geldiğini söyledi. Bal, “Verinin ilk fiyatlamalarda etkisi sınırlı kaldı. TCMB'nin nisan ayı PPK toplantısındaki kararı ve piyasalarla kuracağı iletişim önemli olacaktır. Enflasyonda manşet rakamlarda yükseliş eğilimi devam ederken, ilerleyen aylarda enflasyonun seyri, TCMB'nin faiz kararları üzerinde belirleyici olacaktır” dedi.

“Daha yüksek enflasyon oranı göreceğiz”

Ekonomist Enver Erkan, önümüzdeki aylarda daha yüksek enflasyon görülebileceğine işaret etti. Petrol fiyatlarının yükselişi ve TL’deki zayıflığın yol açtığı fiyatlama eğilimlerinin, enflasyonun yükselmeye devam etmesinde etkili faktörler olduğunu söyleyen Erkan, “Mart sonunda TL’de yaşanan yüzde 13’lük değişim, nisan ve mayıs aylarında önceki tahminlerden daha yüksek enflasyon oranları göreceğimizin işareti. Mart ayı sonunda yeniden başlayan TL’deki değer kaybı baskısı olduğunu da düşünecek olursak; enflasyonun tepe noktası ve yılsonu hedefine ilişkin risklerin ciddi anlamda yukarı yönde ağırlıklandığını düşünebiliriz” değerlendirmesini yaptı.

“Tedarik zincirindeki sorunlar üretici fiyatlarını etkiliyor”

Tedarik zincirine ilişkin sorunların enflasyonu etkilediğini belirten ekonomist Dr. Tolga Dağlaroğlu ise “Yurtiçi üretici fiyatları mart ayında yüzde 4,13 artarak yıllık yüzde 31,20 seviyesine çıktı. Üretici fiyatlarındaki artışın ana belirleyicileri PMI ve SAMEKS verilerinde gördüğümüz tedarik zincirine ilişkin devam eden sorunlar. Yanı sıra uluslararası emtia fiyatlarındaki artış ve TL’deki değer kaybı da enflasyondaki yükselişte etkili oldu.”

Etiketler : ,