Ekonomistlerden TCMB'nin açıklamasına eleştiri

Ekonomistlerden TCMB'nin açıklamasına eleştiri

Commerzbank/Ghose: Merkez Bankası'nın metin değişikliği politika hatas

A+A-

Commerzbank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Tatha Ghose, Merkez Bankası'nın metinde yaptığı değişikliğin politika hatası olduğunu söyledi.

Commerzbank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Tatha Ghose, Merkez Bankası'nın kararını değerlendirdi. bloomberght'de yer alan habere göre Ghose, Merkez Bankası'nın metinin yaptığı değişikliğin politika hatası olduğunu söyledi. Ayrıca Ghose, son ekonomik veriler hakkında görüşlerini de paylaşarak, yılsonu Dolar/TL  tahminini de paylaştı.

"Hala faiz indirimi bekleniyor"

"Türk Lirası'ndaki değer kaybından dolayı faiz indirimi beklentisinin ötelendiğini düşünüyorduk. Ancak, görünüşe göre hala insanlar faiz indirilmesini bekliyor. Genel trend çok hızlı bir şekilde Türk Lirası’nın zayıfladığını gösteriyor. Şuanda değerlendirecek olursak enflasyon tahminin bile değişmesi gerekebilir. Hala bir faiz indirimi beklenmesini anlamış değilim. Benim için görünüşe göre Türk Lirası için faiz artırımı veya farklı bir parasal sıkılaşma formu gerekiyor." 

"Metinden ek parasal sıkılaşma ifadesinin çıkması ile birlikte dolar/TL neredeyse 6 seviyesine çıktı. Bunun bir politika hatası olacağını söylüyorduk zaten. Londra’daki swap piyasasındaki hareket sorunu çözmedi" dedi.

Faiz indirimi sinyali verildi

Gedik Yatırım'dan Erol Gürcan, Merkez Bankası'nın olası faiz indirimleri için ilk resmi sinyali verdiğini belirterek, "Karar sonrasında yayınlanan metinde en dikkat çekici değişiklik para politikası duruşu tarafında görüldü. TCMB, önceki metinlerde yer alan "ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir" ifadesini, "parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir" ifadesiyle değiştirdi." diye konuştu.

Gürcan, metindeki bu değişikliğin politika faizinde görülebilecek olası faiz indirimleri için ilk resmi sinyal olarak 
değerlendirilebileceğini ifade etti.

Faiz indirimi geliyor

Rabobank Stratejisti Piotr Matys Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bugünkü kararını değerlendirdi. Merkez Bankası'nın mesajını yumuşattığını belirten Matys Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede Merkez kararının piyasalarda 'faiz indirimi geliyor' şeklinde yorumlandığını söyledi.

Matys yolladığı raporda ise şu ifadeleri kullandı  

"Merkez Bankası öyle görünüyor ki Lira'daki son değer kaybını dikkate almadı ve TL'yi desteklemek amacıyla şahin tutumunu güçlendirmek yerine Mart ayındaki toplantıya kıyasla daha yumuşak bir ton kullandı. Dolar ve Euro/TL 'deki ilk tepkiye bakıldığında piyasa Merkez Bankası'nın kararı nedeniyle hayal kırıklığına uğramış görünüyor.  "

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.