Elektriği o ülke mi sabote etti

Elektriği o ülke mi sabote etti

Observer gazetesinde yer alan bir yazıya göre Türkiye'de 1 Mart'ta 40 milyon insanın saatlerce elektrik alamamasına sebep olan kesintiyi İranlı hackerlar yaptı

A+A-

Observer gazetesinde yer alan Micah Halpern imzalı yazıya göre, geçtiğimiz ayın son gününde, 31 Mart'ta Türkiye'nin 44 şehrini etkileyen ve 40 milyon insanın saatlerce elektrik alamamasına sebep olan kesintiye İranlı hackerların sebep oldu. Siber saldırının İran tarafından gerçekleştirildiğini belirten gazete, İran'ın Türkiye'yi kısa sürede taş devrine çevirdiğini belirtti. Bilgisayar sistemlerini, havaalanlarına, hava trafiğini, hastaneleri ve elektrikle çalışan bütün sistemleri saatlerce durduran kesintinin sebebi yetkililer tarafından hala açıklanmadı.

Elektrik hatlarının bağlı olduğu bilgisayar - sunucu sistemlerine ve geçici belleklerine bulaşan 'malware' türü virüsle sisteme hakim olan İranlıların, bu tip bir virüs aracılığıyla sistemlere sızdığı öne sürülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran ziyareti öncesi söylediği sözlerden ötürü özür dilemesini isteyen Iran siber ordusu, alanında dünyanın en iyilerinden olarak biliniyor ve pek çok farklı ülkeye saldırı düzenliyor. ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere İsrail ve Pakistan'ın da içinde olduğu pek çok devletin sistemlerine sızan hackerlar, Wall Street Journal'ın haberine göre daha önce de Amerikan Donanmasının bilgisayar sistemine sızdı. Ayrıca geçtiğimiz hafta da hackerlar, Amerikan Telif Hakları sistemine girdiler. Ünlü siber güvenlik şirketi Norse Corporation şirketi, İranlı hacker gruplarının büyüyen bir tehdit oluşturduğunu duyurdu.

USA Today ise geçtiğimiz yılın Aralık ayında İranlı grupların oldukça karmaşık saldırıların 16 ülkeye ait 50 kurumu hedef aldığını belirtti.

Türkiye'ye yapılan saldırının da zamanlamasını 'manidar' bulan Observer'a göre Türkiye'deki kesintinin, Türkiye'nin Suudi Arabistan öncülüğündeki Koalisyon'a desteğini açıkladığı döneme denk gelmesi tesadüf değil.

Hatırlanacağı gibi Yemen'deki İran destekli Şii milislere karşı başlatılan operasyonla ilgili görüşlerini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran'ın bölgedeki yayılmacı siyasetinin kabul edilemez olduğunu söylemişti.

Bu sözlerin ardından İranlı yetkililer Türkiye'nin resmi olarak özür dilemesini istedi. Kabul edilmeyen özür talebinin ardından İran'ın 'Türkiye'nin ışıklarını kapattığını' yazdı. Observer; 'Aşiyane Dijital Güvenlik Timi' olarak isimlendirilen hacker grubunun, 'Türkiye'nin ışıklarını kapatarak Türklere dersini verdiğini' yazdı. (timeturk)

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.