Elektronik sigara üreticisine 40 milyon dolar ceza

Elektronik sigara üreticisine 40 milyon dolar ceza

Elektronik sigara üreticisi Juul, gençlerin elektronik sigaraya özendirilmesiyle ilgili bir davada Kuzey Carolina eyalet mahkemesine 40 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

A+A-

Donanımhaber'in haberine göre Amerika'da elektronik sigaralar için açılan davaların sonu gelmiyor. Açılan davaların %75'lik bölümünün yani 2000 adedinin merkezinde ise en yaygın satıcılardan biri olan Juul yer alıyor. Juul' a açılan davalardan biri dün Kuzey Carolina' da karara bağlandı. Juul Kuzey Carolina eyalet mahkemesine 40 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti. Ayrıca bundan sonra çeşitli elektronik sigara aromalarını, sosyal medya reklamlarını, konser sponsorluklarını kullanamayacak ve gençlere erişimi engellenecek.

Gençler arasında elektronik sigara salgını

Elektronik sigaralar için açılan davaların büyük çoğunluğu, bu ürünlerin yan etkilerinden habersiz olan genç yetişkinler veya reşit olmayan çocukların ebeveynleri tarafından açılıyor. Bu ülkemiz açısından epey imrendirici bir ebeveynlik özelliği.

Amerika'da Juul' a açılan ve 40 milyon dolar ceza kararına bağlanan mahkemenin iddiaları şu şekilde;

Juul ürünlerini gençleri cezbedecek şekilde pazarladı
Şirket nikotin kullanımını pazarladı
Pazarlama ekibi, nikotin ürünlerinin tütün sigaralarından daha etkili olduğunu ve daha fazla bağımlılık yaptığını anlatmadı.
Şirketin ürünleri sağlığa zarar veriyor ve aşırı derecede tehlikeli.

Ölüme Sebebiyet Davası

Bugün Juul için 2000' den fazla aktif dava bulunuyor. Bu davalardan birinin özetini örnek olarak ele alalım.

Juul aleyhindeki ilk haksız ölüme sebebiyet davası, Ekim 2019'da Kaliforniya federal mahkemesinde açıldı.

18 yaşındaki David Wakefield'in annesi, oğlunun Juul pazarlamasına ilk kez 15 yaşındayken maruz kaldığını, daha sonra elektronik sigara kullanımına başladığını ve yıllarca kullanıma devam ettiğini iddia etti.

Annesi iddiasında elektronik sigara kullanımına başladıktan bir yıl sonra, Wakefield'in solunum ve akciğer komplikasyonları nedeniyle üç gün hastaneye kaldırıldığını söyledi. Nikotine o kadar bağımlıydı ki, hastane personeli iştahını hafifletmek için nikotin bandı kullanmak zorunda kaldı.

Wakefield, hastaneden taburcu edildikten sonra elektronik sigara içmeye devam etti. Babasının mahkemeye yaptığı şikayetine göre babası, oğlunun 31 Ağustos 2019 sabahı erken saatlerde uykusunda öldüğünü tespit etti.

Dava, Juul'un ürünlerini küçüklere pazarladığını, şirketin "Juul ürünlerindeki davranış ve kusurlarının Wakefield'in ölümüne neden olan önemli bir faktör olduğunu" iddia etti.

Tütün ürünleri büyük dava kararnamesi

Bugün elektronik sigaralarda yaşanan bu dava ve ceza süreci daha önce tütün sigaraları ve mamülleri konusunda yaşanmıştı. Davada adı geçen büyük tütün mamülleri satıcısı şirketler Amerika Birleşik Devletleri tarihindeki en büyük hukuk mahkemesi anlaşmasının bir parçası olmuşlardı. 1998 tütün anlaşmasında tütün şirketleri 46 eyalet, Columbia Bölgesi ve beş ABD bölgesi ile davaları sonuçlandırmak için 25 yılda 246 milyar dolar ödemeyi kabul etmişti. Bugün benzer bir durumun elektronik sigara ve likit satan şirketler arasında yaşanması oldukça muhtemel.