Emtia piyasalarında günün gelişmeleri

Emtia piyasalarında günün gelişmeleri

ALB Forex'in Bakır, Doğalgaz, Buğday, Mısır , Şeker Kakao piyasalarına ilişkin değerlendirmeleri

A+A-

BAKIR

 

Bakır bugünkü ABD verileri ve FED açıklamaları öncesinde satıcılı seyretmektedir. Bugün ABD’de 1. Çeyrek GSYH büyümesi açıklanacak. ABD’de ekonominin ilk çeyrekte yüzde 1,0 büyümesi beklenmektedir. 4. Çeyrek büyümesi ise yüzde 2,2 olarak gerçekleşmişti. Bakır, ABD ekonomisinin daha yavaş büyüdüğünü göstermesi beklenen verinin yanı sıra, FED’in de Haziran faiz artışı ihtimalini ötelemesi beklentisiyle geriliyor.

Teknik olarak spot piyasada bakır fiyatlarında 2,74 seviyesi destek oluşturmaya devam etmektedir. Bakırın bu destek seviyesini aşağı yönlü kırması durumunda 2,68 ve 2,62 desteklerinin hedeflenmesi beklenebilir. Kısa vadede izlenmesi gereken direnç seviyesi ise 2,83 olarak görünmektedir.

 

DOĞALGAZ

Avrupa’ya gelen LNG tankerlerinin yarattığı arzın talebi dengelemesiyle beraber doğalgaz fiyatları da belli bant aralıklarında dalgalanmasını sürdürmektedir. Bu kapsamda 2,48 seviyesinden destek almış olan doğalgaz fiyatları 2,53 direncini de kıramamıştır.

Teknik olarak spot piyasada doğalgaz fiyatları üzerindeki aşağı yönlü baskı devam etmektedir. Doğalgazın mevcut durumdaki desteği olan 2,48 seviyesini de aşağı yönlü kırması halinde 2,42 ve 2,37 desteklerinin hedeflenmesi mümkündür. Kısa vadede izlenmesi gereken ilk direnç seviyesi ise 2,53 olarak görünmektedir.

 

BUĞDAY

Avrupa ve ABD’ye ilişkin hava tahminlerinin olumlu olması buğdayda da arz görünümü için pozitif bir durum oluşturmaktadır. Ayrıca ABD’de buğday ekili alanlarının hafta sonunda yağmur görmesi ürünün koşullarını olumlu etkilemiştir.

Mayıs vadeli buğday kontratlarında aşağı yönlü trend hareketi ivme kazanmıştır. Buğdayın 466 desteğini aşağı yönlü kırması halinde 457 seviyesi bir sonraki destek olarak hedeflenebilir. Kısa vadede izlenmesi gereken direnç seviyesi ise 475 olarak görünmektedir. Buğdayda uzun vadede satış baskısı görünmektedir.

 

MISIR

ABD’de mısır ekiminin yüzde 19’luk kısmı tamamlanmıştır. Bu oran hem piyasa beklentilerini karşılamıştır, hem de geçen yılın aynı döneminde gerçekleşen orandan daha yüksek olmuştur. Olumlu hava koşulları mısır ekiminin hızlı bir şekilde ilerlemesini sağlamaktadır. Bu kapsamda mısır da gerilemeye devam etmekle birlikte 359 seviyesindeki desteğini test etmiştir.

Mayıs vadeli mısır kontratlarında 359 seviyesi destek olmakla birlikte, uzun vadeli trend aşağı yönlüdür. Aşağı yönlü baskının arttığını düşünecek olursak, destek seviyesinin kırılması durumunda 355 ve 350 destekleri izlenebilir. Kısa vadede izlenmesi gereken direnç seviyesi ise 363 olarak görünmektedir.

 

BENZİN

Dün akşam saatlerinde Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (API) açıkladığı stok verilerine göre benzin stoklarındaki artış 408 bin varil olarak gerçekleşmiştir. Bugün ise resmi stok verileri açıklanacak. Benzin stoklarının 217 bin varil ile zayıf bir atış göstermesi bekleniyor. Bu kapsamda benzin fiyatları da son 19 ayın en yüksek seviyelerine gelmiştir.

Mayıs vadeli benzin kontratlarında 2,01 seviyesi önem arz etmekle birlikte, yukarı yönlü bir kırılmada 2,04 seviyesi bir sonraki direnç olarak hedeflenebilecektir. Kısa vade ilk destek seviyesi ise 1,98 olarak görünmektedir. Benzinde trend yukarı yönlü olmaya devam etmektedir.

 

KAKAO

Afrika’nın ve dünyanın en önemli ikinci üreticisi olan Gana’nın kakao üretimine ilişkin endişeler kakao fiyatlarını yüksek tutmaya devam etmektedir. Gana, son 5 yılın en kötü üretim performansını sergilemektedir.

Temmuz vadeli kakao kontratlarında yukarı yönlü trend hareketi görülmektedir. Kakaonun 2946 direncini yukarı yönlü kırması halinde 3039 direncini hedeflemesi mümkündür. Bu direnç seviyesinin kırılamaması durumunda ise 2851 desteğinin hedeflenmesi beklenebilir.

 

ŞEKER

Global arzdaki olumlu görünüm şeker fiyatlarının 7 haftanın zirvesinden geri çekilmiştir. Brezilya’nın orta güney bölgesinde şeker üretimi Nisan ortası itibarıyla yıllık bazda yüzde 11,1 artmıştır.

Mayıs vadeli şeker kontratlarının 13,00 desteğini aşağı yönlü kırması halinde 12,70 desteğinin ; 13,40 direncini yukarı yönlü kırması durumunda ise 13,70 direncinin hedeflenmesi beklenebilir.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.