Enda Enerji halka arz için gün sayıyor

Enda Enerji halka arz için gün sayıyor

Enda Enerji Holding, halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) onayını bekliyor.

A+A-

Yaklaşık 30 yıl önce aralarında Hüsnü Özyeğin, Lucien Arkas, Cem Bakioğlu, Rona Yırcalı, Samim Sivri, Muharrem Hilmi Kayhan, Nail Özkardeş, Uğur Yüce, Kemal Çolakoğlu, Ender Yorgancılar, İsmail Katmerci gibi iş dünyasının tanınmış adlarının da bulunduğu 100’den fazla kişinin ortaklığıyla kurulan Enda Enerji Holding, halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) onayını bekliyor.

Şirketin olağan genel kurulu Movenpick Oteli’nde ortakların katılımı ile gerçekleştirildi. ekonomim.com'dan Nihat Delibaşı'nın haberine göre 2021’de iştirakler ve bağlı ortaklıklar vasıtasıyla 4 HES, 1 JES, 5 RES santrali olmak üzere toplam 10 tesiste yaklaşık 400 milyon kilowaat saat enerji üretildiği bilgisinin paylaşıldığı genel kurulda, şirketin karlı bir yıl geçirdiği ve 2023’ten itibaren ortaklarına temettü dağıtır hale geleceği vurgulandı. Enda Enerji Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Bakioğlu, şirketi halka arz etmek için göreve geldiğini hatırlatarak “Enda, halka açılmada altın değer alacak bir şirket durumuna geldi” diye konuştu.

SPK bazı maddelerde düzenleme istedi Halka arzın SPK’nın A Grubu hissedarların imtiyazlarının kaldırılması yönündeki görüşü nedeniyle çıkmaza girdiğini kaydeden Bakioğlu, kurucu 100 A grubu hissedara tanınan imtiyazın kaldırılması yönünde SPK görüşüne karşı olduklarını açıkladı. Bakioğlu, “SPK, halka arz ile ilgili başvurumuzda yaptığı incelemede düzeltilmesi gereken 10-12 madde bildirdi. Buna büyük bir memnuniyetle baktık. Ancak orada A grubu imtiyazların kaldırılması ile ilgili konu vardı. SPK, A grubu hissedarların imtiyazlarını kaldırarak B grubu hissedarlarla eşit olması yönünde düzenleme istiyordu. Bu durum iki hisse grubunun anlaşmazlıklarında kilitlenmeye kadar gidecek bir durum yaratabilir” dedi.

Müktesep hak kabul ediyor

1993’te kurulmuş şirketin haklarının müktesep hak olarak kabul edilmesine rağmen SPK’nın, 2012’de yürürlüğe giren madde çerçevesinde imtiyazların kaldırılmasını talep ettiğini aktaran Bakioğlu, “Biz de buna itiraz ediyoruz” diyerek, şöyle devam etti: “SPK’nın gönderdiği yazıda incelemeye devam ediyoruz görüşü üzerine biz A grubu hissedarların hak kaybına uğramaması için hukuk yoluna gitmeye karar verdik. Ancak o noktada da SPK, hukuk yoluna gitmeyin konuyu incelemeye devam ediyoruz görüşünü dile getirdi. Yapacağımız itirazda süreyi kaçırmamak için SPK’dan konuyu yazı ile bildirmesini istedik. O yazı geldi. Yazıda incelememiz hala devam ediyor ibaresi var. Dolayısıyla SPK’nın görüşünün kesinleşmesini bekliyoruz.”

Hisse sahiplerinin talepleri

Bu süreçte hisse sahiplerinin halka arz sürecinin uzaması ile ilgili rahatsızlıklarını dile getirdiğini hatırlatan Bakioğlu, A grubu hisse sahipleri ile genel kurul öncesi biraraya gelerek görüşlerini sorduğunu belirterek, “Yönetim kurulu başkanlığına şirketi düzlüğe çıkarmak ve halka açmak için geldim. Bu süreçte A grubu hissedarlara durumu anlattım. Bu, Enda’nın 100 ortağının sahip olduğu bir hak. A grubu hissedarlar, imtiyazlarla ilgili ‘vazgeçmemiz söz konusu değil’ dedi. Biz halka arza hazırız ama imtiyazlarımızla ilgili herhangi bir düşünce içerisinde değiliz. Enda’nın değerinin ne olduğunu çok iyi biliyorum. Bu değeri ortaklara hakkıyla dağıtacağım sözüm var. SPK yönetimi, uzmanları şirketimizin değerini görüyor ve Borsa’da görmek istiyor. Biz başvurumuzun sonucunu bekliyoruz” dedi.

İlgili Haberler