Endeks 73,615 puandan kapandı

Endeks 73,615 puandan kapandı

Yurtdışı piyasalarda oynaklığın azalmasıyla daha sakin seyreden endeks yatay kapandı; Turkcell ve T.Telekom hisseleri arttı

A+A-

Hafta başından bu yana Çin'de büyümenin yavaşladığı endişeleriyle dış piyasalarda görülen volatil seyre paralel dalgalanan BIST-100 endeksi , küresel piyasaların daha sakin bir seyir izlediği günü yatay kapattı.

Hisse geri alım programı açıklayan ve BTK'nın frekans dağıtım ihalesine katılan Turkcell'in hisseleri ise yüzde 2.7 artıda kapatarak endeksi yukarı yönlü en çok etkileyen hisse oldu. Frekans dağıtım ihalesine katılan diğer telekomünikasyon şirketi Türk Telekom'un hisseleri de yüzde 3.8 arttı.

Gün içinde yüzde 1 eksiye geçerek 72,770 puana kadar geriledikten sonra ikinci yüzde 0.8 artıya geçerek dalgalanan endeks günü yüzde 0.14 artıda 73,615.91 puandan kapandı. Bankacılık hisseleri yüzde 0.1 artıda kapanırken, sanayi hisseleri yüzde 0.14 geriledi.

Dünya borsalarının son birkaç yılın en sert kayıplarını kaydettiği Pazartesi günü yüzde 3'ün üzerinde gerileyen, ertesi gün ise yüzde 3 toparlanan endeks böylece hafta başındaki kayıplarının neredeyse tamamını telafi etmiş oldu.

Oyak Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Alper Erginol, "Önceki günlere kıyasla daha derli toplu, yukarı yönlü hareketi sürdüren bir piyasa var. ABD piyasalarının artıda kapanması halinde BIST'teki yukarı yönlü seyrin devamını görebiliriz. Dış piyasalardaki oynaklık azaldıkça pozitif yönlü tepki hareketinin 75,000-76,000 düzeyine kadar sürebileceğini düşünüyoruz" dedi.

Uzmanlar yurtiçinde devam eden siyasi belirsizliğin izlendiğini ancak borsa üzerinde yurtdışı hisse senedi piyasalarındaki oynaklığın daha etkili olduğunu belirtiyorlar.

KÜRESEL PİYASALAR

Çin borsalarının hafta başında yüzde 9'a yakın ve ertesi gün yine sert değer yitirmeleriyle satış baskısı altında kalan küresel hisse senedi piyasaları bugün daha sakin bir seyir izliyor.

Avrupa borsaları Avrupa Merkez Bankası'nın kıta ekonomisini destekleyici adımlar atabileceği beklentisiyle gün içindeki kayıplarını azalttı. ABD borsaları ise düşüş beklentilerinin aksine artış kaydeden ABD dayanıklı mal siparişleri verisiyle güne artıda başlarken, kıdemli bir Fed üyesinin Eylül ayında faiz artırılmasının daha az çekici göründüğünü ifade etmesinin ardından kazanımlarını yüzde 1.8'e artırdı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.