Enflasyon muhasebesi kesinleşti ama soru işaretleri çok

Enflasyon muhasebesi kesinleşti ama soru işaretleri çok

Üç yıllık Yİ-ÜFE'nin yüzde 142 seviyesine çıkmasıyla birlikte, "enflasyon muhasebesi" uygulaması kesinleşti.

A+A-

Aralık ayı enflasyonunun açıklanması sonrasında üç yıllık Yİ-ÜFE'nin yüzde 142 seviyesine çıkmasıyla birlikte, "enflasyon muhasebesi" uygulaması da kesinleşti. Ancak, düzeltmenin hangi dönem itibariyle başlayacağının net olmadığı ve erteleme seçeneğinin de henüz tamamen ortadan kalkmadığı belirtiliyor.

Dünya'dan Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, son üç yıllık Yİ-ÜFE'nin yüzde 142 seviyesinde çıkması, işletmelerin finansal tablolarını ait olduğu tarihteki satın alma gücü cinsinden hesaplamasına karşılık gelen enflasyon muhasebesini zorunlu hale getirdi. 

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı bugüne kadar konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadığı için enflasyon muhasebesine geçilip geçilmeyeceği henüz tam olarak netleşmedi. Yürürlükteki VUK mükerrer 298’inci maddesi şartlar oluştuğunda tüm şirketlerin enflasyon düzeltmesi yapmasını öngörüyor. Ancak TÜRMOB başta olmak üzere bazı kuruluşlar ise belirsizlikler giderilmeden uygulanamaya geçilmemesi talebinde bulunuyorlardı. Kaynaklar, önceki gün TBMM’ye sunulan kur korumalı mevduatla ilgili torba kanun teklifine böyle bir madde eklenme ihtimalinin bulunduğunu aktarıyor.

Eğer erteleme yapılmazsa bundan sonraki süreçte maliye bürokrasisi ile mali müşavirler, YMM'ler ve muhasebeciler yoğun bir çalışma temposuna girecekler.  

İlgili Haberler