Enflasyon rakamlarının ardından yabancı uzmanlar ne diyor?

Enflasyon rakamlarının ardından yabancı uzmanlar ne diyor?

Türkiye'de Salı günü yayınlanan Haziran ayı enflasyon rakamlarının ardından yabancı uzmanlar, ülke ekonomisine ilişkin neler diyor?

A+A-

Türkiye'de Salı günü yayınlanan ve beklentilerin bir hayli üzerinde gelen enflasyon rakamlarının ardından yabancı uzmanlardan ülke ekonomisine ilişkin yorumlar gelmeye başladı. 

Yabancı uzmanların Türkiye'ye ilişkin görüşleri şöyle;

- ING Economics: Türkiye'de enflasyon 3. çeyrekte daha da yükselebilir

Kurum tarafından yazılan analiz raporunda, Türkiye Haziran ayı enflasyon rakamlarının, fiyat dinamiklerinin son dönemde yumuşayan talep koşullarına rağmen maliyet unsurlarının tetiklemesiyle birlikte daha da kötüleştiğini gösterdiği kaydedilerek enflasyondaki yükselişin ve enflasyon beklentilerindeki süregelen bozulmanın fiyatlama davranışları üzerinde daha fazla risk oluşturmaya devam ettiği belirtildi.

ING Economics, 24 aylık enflasyon beklentilerinin önümüzdeki dönem içerisinde çift haneye ulaşmasının muhtemel olduğu görüşünde olmakla birlikte enflasyonun üçüncü çeyrekte daha da yükselmesini öngörüyor.

Raporda, liranın performansının ve gıda fiyatı dinamiklerinin önemli risk unsurları olmayı sürdüreceği kaydedildi.

Rabobank: Dolar/TL 'de aşağı yönlü hareket ticaret savaşı endişeleriyle sınırlı
 
Rabobank'ın Salı günkü enflasyon verisinin ardından yayınlanan raporunda enflasyon verisi, Türk Lirası ve Merkez Bankası'nın duruşuna ilişkin değerlendirmeye de yer verildi.

Rabobank Gelişen Piyasalar Döviz stratejisti Piotr Matys, kaleme aldığı raporda yuanın istikrar kazanmasıyla birlikte Merkez ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (CEEMEA) paraları üzerindeki satış baskısının gevşediğini, buna karşın Türk Lirası'nın bu durumdan hariç kaldığını belirtti.

Merkez Bankası'nın 24 Temmuz toplantısında faiz artırımına gideceği yönündeki beklentinin dolar/TL'yi sürdürülebilir şekilde yukarı yönlü hareket kazanmaktan alıkoyabileceğine değinilen değerlendirmede, kurda aşağı yönlü potansiyelin küresel ticaret savaşı riskiyle sınırlı kaldığı ifade edildi.

Raporda Türk varlıklarına yönelik temkinli duruşta, Merkez Bankası'nın bağımsızlığına ilişkin piyasa endişelerinin de etkili olabileceğine dikkat çekildi.

Merkez Bankası'nın sıkılaştırmacı adımlarının kararlı bir şekilde hareket edebileceğini göstermesine karşın, yabancı yatırımcılar arasında güven kazanmasının zaman alacağı vurgulanan raporda, 24 Temmuz'da gidilecek olası bir faiz artırımının MB'nin kredibilitesini kazanmasında önemli bir adım olabileceği belirtildi.

- Bluebay: TCMB'nin şahinvari kimliğini göstermesine yönelik baskı yeniden arttı

Bluebay'in gelişen piyasalar araştırma müdürü Timothy Ash, twitter hesabından yaptığı açıklamada, Haziran ayı rakamlarının çok kötü olduğunu belirterek TCMB'nin şahinvari kimliğini göstermesine yönelik baskının yeniden arttığını söyledi. Ash, bu durumun, TCMB'nin faizler konusunda erken hareket etmeyi başaramamasının ve liradaki zayıflamanın bir bedeli olduğu görüşünde.

- Medley: Haziran ayı rakamları TCMB üzerinde çok büyük bir baskı oluşturuyor

Medley Global Advisors'da üst düzey EMEA analisti Nigel Rendell, Türkiye'de Salı günü açıklanan Haziran ayı enflasyon rakamlarının ardından yaptığı açıklamada, “Bunlar gerçekten çok kötü rakamlar” dedi ve Haziran ayı enflasyon rakamlarının TCMB üzerinde yeniden faiz artırması için oldukça büyük bir baskı oluşturduğunu söyledi.

Rendell'a göre, TCMB, enflasyondaki bu trendi kırmak istiyorsa, 24 Temmuz'daki toplantıda kayda değer bir miktarda faiz artırmalı.

Etiketler : , ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.