Erdem Başçı Erdoğan'a ne anlattı

Erdem Başçı Erdoğan'a ne anlattı

İşte, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın, piyasaların merakla beklediği toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yaptığı sunum

A+A-

Herkesin merakla beklediği Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Baçı'nın toplantısı sonrası Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklama oldukça ılımlıydı. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıkamada Türkiye'de ekonominin temellerinin son derece sağlam olduğu  güçlü ve dengeli büyüme hedefleri doğrultusunda uygulanmakta olan politikalar ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz ve üretime yönelik hassasiyetleri üzerinde durulduğu belirtildi.

Toplantıda Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın nasıl bir sunum yapacağı da merak ediliyordu. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a verdiği 2 saatlik brifingin ardından kapsamlı bir basın açıklaması yapılmasa da Banka'nın internet sitesine konan 130 sayfalık sunum metni, Erdem Başçı'nın Cumhurbaşkanı'na faiz politikası ve TL'nin değeri konusunda nasıl bir tablo çizdiği konusunda ipuçları veriyor.

Sunumun dikkat çeken tablolarından birisi faiz tartışmasına işaret ediyor. 'Piyasa faizlerini düşürmenin yolu' başlığını taşıyan tabloda dört madde sıralanmış:

İstikrar ve güven artırıcı adımlar

Mali disiplin (kamu borç yükünün hafifletilmesi)

Fiyat istikrarına odaklı bir para politikası duruşu

Bu yolla enflasyon beklentileri ve enflasyon risk primi düşeceğinden piyasa faizleri kademeli olarak düşebilir.

Merkez Bankası'nın özetlemeye çalıştığı konu: Türkiye ekonomisine güven olursa, bütçe harcamaları kontrol altında tutulur ve bütçe hedeflerinden şaşılmazsa, Merkez Bankası'nın faiz kararları temel olarak enflasyona bağlı olur, enflasyon yükseldiğinde para politikası da sıkılaştırılırsa ve son olarak Merkez Bankası'nın politikaları sayesinde piyasa oyuncuları Türkiye'de enflasyonun orta vadede aşağı yukarı hangi seviyelerde olacağını bilebilirse faizler de aşağı gelir.

Sunumdaki bu tablo, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyümeyi destekleme amacıyla Merkez Bankası'na yaptığı faiz indirimi çağrılarına bir yanıt niteliği de taşıyor.

Merkez Bankası, sadece ayda bir toplanan Para Politikası Kurulu'nun yapacağı faiz indirimleriyle piyasadaki faizlerin düşmeyeceği sinyalini veriyor. (BBC Türkçe)

 

İşte Erdem Başçı'nın yaptığı sunum: TIKLA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.