Erdoğan, Davutoğlu'na rest çekti

Erdoğan, Davutoğlu'na rest çekti

Cumartesi günü yapılacak AKP kongresinde şekillenecek MKYK listesi Beştepe ile Çankaya arasında görüş ayrılığına neden oldu.

A+A-

Cumartesi günü yapılacak AKP kongresinde şekillenecek MKYK listesi Beştepe ile Çankaya arasında görüş ayrılığına neden oldu. Anlaşmazlık Erdoğan'ın danışmanı eski bakan Binali Yıldırım'ın kongrede genel başkanlığa aday olması ihtimaline kadar uzandı. Yıldırım için imzalar bile toplanmaya başladı. Ancak mutabakat sağlandı, Davutoğlu kongrede tek aday olacak.

12 Eylül'de 5. Olağan Büyük Kongresi'ni yapacak olan AKP'de kongreye üç gün kala liste anlaşmazlığı çıktı. 7 Haziran seçimlerinde tek başına iktidar olamayan ve oy oranı yüzde 41'e gerileyen partide, en üst karar organı olan ve 50 asil, 25 yedek üyeden oluşan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) listesinin nasıl şekilleneceği tartışması yaşanıyordu. Al Jazeera Türk'ün haberine göre, Beştepe ile Çankaya yani Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AK P Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında MKYK listesi anlaşmazlığı çıktı.

Kaynaklar, anlaşmazlığın çarşamba akşamı gerçekleşen Erdoğan - Davutoğlu görüşmesinde somutlaştığını söyledi. Erdoğan'ın AKP kurucular kurulu üyeleri ile bir araya geldiği, bu toplantıda kurucuların MKYK listesinin önemli olduğuna işaret ettiği öğrenildi. Erdoğan'ın bu görüşe katılarak, parti kurucularına konuyu Davutoğlu ile görüşeceğini söylediği belirtildi.

Akşam gerçekleşen görüşmede, Davutoğlu'nun kendi hazırladığı listeyi Erdoğan'a sunduğu ancak Erdoğan'ın listeye onay vermediği konuşuluyor. Davutoğlu'nun listesinde kendisine yakın isimlerin ağırlıklı olduğunu buna karşın 'ağabeyler' olarak anılan Erdoğan'a yakın isimlerin yer almadığı iddia edildi. Davutoğlu'nun listesinde başta ısrarcı olması üzerine anlaşmazlığın büyüdüğü, bunun üzerine Binali Yıldırım'ın kongrede Davutoğlu'nun karşısına aday olarak çıkmasının gündeme geldiği öğrenildi.

Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en yakınındaki isimlerden biri. Erdoğan’dan onay almadan adaylık yarışına girmesi mümkün değil.

Yıldırım için imza toplanmaya başlandı

Çarşamba gecesi bazı parti teşkilatlarında ve delegeler arasında haberin duyulmasının ardından Yıldırım'ın adaylığı konusunda teyit aranmaya başlandı. Yıldırım'ın kendisine ulaşan bazı isimlere aday olduğunu net bir şekilde söylediği öğrenildi. Perşembe sabah saatlerinde de Erdoğan'ın desteklediği işareti alınan Yıldırım için imza toplanmaya başladı. Bu arada bazı delegeler genel merkezi arayarak gelişmeler konusunda bilgi almaya çalıştı.

Davutoğlu ve Erdoğan perşembe günü saat 11:00'de haftalık olağan görüşme için bir araya geldi. Partililerin kilitlendiği görüşme Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda değil Cumhurbaşkanı'nın ikamet ettiği konutta gerçekleşti. Yaklaşık 1 saat süren görüşmede Davutoğlu'nun liste üzerinde Erdoğan'ın önerdiği değişiklikleri yapmayı kabul ettiği öğrenildi. Anlaşmazlığın böylece aşıldığı belirtiliyor. Kongreye bundan sonra tek aday olarak Davutoğlu ile gidilmeye karar verildi. 

İddiaya göre, Erdoğan'ın konutunda Binali Yıldırım'ın da katıldığı uzun süreli bir toplantı yapıldı ve lbu toplantıda liste üzerinde ayrıntılı çalışma yapıldı.

Listeye Erdoğan damgası

Al Jazeera Türk'ün haberine göre, liste üzerinde cumartesi gününe kadar her türlü değişiklik olabileceğini söylendi. Parti kulislerinde ise 'liste Erdoğan'ın izlerini taşıyacak' yorumları yapılıyor. Buna göre Davutoğlu'nun listesinde yer vermediği birçok üç dönemlik isim listede yer alacak. Binali Yıldırım'ın Genel Başkan Yardımcısı olacağı konuşuluyor. Eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve Bekir Bozdağ'ın da listede yer alan diğer üç dönemlikler olacağı belirtiliyor.

Binali Yıldırım’ın adı daha önce de AKP Genel Başkanlığı için geçti. Erdoğan cumhurbaşkanlığına adaylık sürecinde kendisinden sonra partinin başına geçecek isim için istişareler yaptı. Yapılan anketlerde en çok telaffuz edilen isimlerden biri Binali Yıldırım oldu. Yıldırım, 21 Ağustos 2014’te Erdoğan’ın kendisinden sonraki isim olarak Ahmet Davutoğlu’nu açıklamasının ardından Yıldırım, Meclis’te düzenlediği basın toplantısı ile kendisine destek verenlere teşekkür etmişti. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.