Erdoğan en büyük tesisin açılışını yaptı

Erdoğan en büyük tesisin açılışını yaptı

Türkiye’de şu ana kadar tek kalemde yapılmış en büyük sanayi yatırımı TÜPRAŞ Fuel Oil Dönüşüm Tesisleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı törenle açıldı

A+A-

Tüpraş İzmit Rafinerisi'nin yanında yaptırılan ve yaklaşık 3 milyar dolara mal olan Fuel Oil Dönüşüm Tesisleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle açıldı.

Tesislerin açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Yönetim kurulu üyesi Semahat Ersoy, Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç ile birlikte yaptı.

Açılış töreninde konuşan Erdoğan, Türkiye'de tek kalemde yapılmış en büyük sanayi yatırımının hizmete açıldığını belirtti. Erdoğan şöyle konuştu:

İlave alt yapı projeleri dahil 3 milyar dolar tutarında bir hacme ulaşan ki, bunu özelleştirme sonrası yatırımlarla beraber yaklaşık 10 milyar dolar gibi bir yatırım olarak değerlendirmek mümkün. Türkiye’de şu ana kadar tek kalemde yapılmış en büyük sanayi yatırımımızı hizmete alıyoruz. Türkiye’ye bu büyük sanayi tesisini kazandırdıkları için TÜPRAŞ’a gönülden teşekkür ediyorum.

Tesisin hizmete açılmasında emeğe geçenleri teşekkürlerini sunan Erdoğan, "Türkiye'nin bir enerji üssü olmasına, cari açığın 1 milyar dolar gibi miktarda azalmasına bu tesis vesile olacak" dedi.

"Tesisin Türkiye için farklı bir anlamı var"

"Bu büyük sanayi yatırımının Türkiye için farklı bir anlamı bulunuyor" diyen Erdoğan, "Bir süredir Türkiye ekonomisine yönelik belli çevrelerin adeta sistematik bir algı operasyonu yürüttüklerini görüyoruz. Bazı gazeteler dergiler televizyonlar, uluslararası çevreler Türkiye ekonomisi hakkında gerçek dışı bir algıyı yerleştirmeye çalışıyorlar. Bütün bu operasyonlara, saldırılara rağmen, Türkiye’nin bugün tarihindeki en büyük sanayi tesisinin açılışını gerçekleştiriyor olması çok önemlidir. Son derece manidardır. Kim ne derse desin kervan yürüyor. Kim hangi operasyonu yaparsa yapsın Türkiye büyümeye, hedeflerine ilerlemeye devam ediyor" şeklinde konuştu. 

TÜPRAŞ özelleştirme politikalarının en başarılı örneği

Törende konuşan bir diğer isim Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise TÜPRAŞ'ın özelleştirme politikalarının en güzel ve başarı örneklerinden olduğunu dile getirerek, "Yaklaşık 800'den fazla dünyada rafineri var. Bunların rekabetine son derece açık bir ülkedeyiz. İsterse Afrika'dan, isterse Akdeniz'den buraya ürün ihraç edebiliyorlar. TÜPRAŞ, bunlarla rekabet edebilecek yapısını içinde kurduğu için pazarın yüzde 80'inden daha fazlasında. Bunun böyle olması daha doğru. Yerli kaynaklarla ikame edilecek yapıyı kurgulamamız lazım. Dünyada 400 trilyon dolar civarında 2035'e kadar yatırım yapılması lazım, yalnızca enerji sektöründe. Bunun 10,5 trilyon dolarının petro-kimya alanında yapılması lazım" şeklinde konuştu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.