Erdoğan Esad ile gizlice görüştürüldü mü

Erdoğan Esad ile gizlice görüştürüldü mü

Yeniçağ yazarı Ahmet Takan Esad ile Erdoğan'ın Soçi'de gizlece görüşmesi konusundaki "kuşku"larını yazdı

A+A-

Yeniçağ Ankara Temsilcisi Ahmet Takan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Suriye meselesinin görüşüldüğü Rusya'nın Soçi kentinde gizlice görüştürülüp görüştürülmediğini sordu. Takan, sorusunun "Sadece bir kuşku" olduğunu kaydetti.

Takan'ın "Tokalaşmanın arifesinde..." başlığıyla (13 Aralık 2017) yayımlanan yazısı şöyle:

İki kritik zamanlamaya ve tam o esnada verilen fotoğraflara çok dikkatle bakmak lazım. YENİÇAĞ'ın okurları, çok uzun süredir R. Erdoğan ile Esad'ın aynı masaya oturtulması için 2 ülke devlet mekanizmalarının el altından çalıştığını yazıp durduğumu hatırlar. Yeni gelişmelere geçmeden önce;

Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin toplanması için Putin'in öncülüğünde Rusya'nın olağanüstü bir çabası var. Putin, Türkiye, İran ve Suriye arasında mutabakat oluşturmaya çalışıyor. Bu bağlamda ne yaptı Rusya lideri Putin?

1- 22 Kasım'daki Soçi zirvesinden 1 gün önce ülkesinde Esad'ı ağırladı ve fotoğrafı verdi.

2- Önceki gün Ankara'ya gelmeden önce sürpriz (!) bir şekilde Suriye'ye gitti. Esad ile yine fotoğraf verip "Türkiye ve İran'la Suriye'ye barışı biz getireceğiz" dedi.

Tesadüf mü?.. Hayır. Çok manidar!.. Başkentin derin kulislerinden edindiğim bilgiler, "Suriye ve Türkiye arasında devlet mekanizmalarının el altından çalışmalara devam ettiğini" söylüyor. 2 fotoğrafın ardından 2 yeni gelişmenin an meselesi olduğu konuşuluyor. Birincisi, Türkiye'den iş çevrelerinden oluşan bir heyetin Suriye'ye gitmesi. İkincisi, daha sonra  AKP, CHP ve MHP'den ortak bir siyasi heyetin Suriye'ye gönderilmesi...

İnsanın aklına şöyle bir şüphe de düşmüyor değil!.. Acaba Soçi'de Erdoğan ile Esad gizlice görüştürülmüş olabilir mi?.. Dediğim gibi, bu sadece bir kuşku!..

Suriye'deki gelişmeleri çok yakından takip eden eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin'e, Putin'in Esad ile birlikte verdiği fotoğrafları sordum, Pekin, "Putin, bütün dünyaya Türkiye'ye de mesaj veriyor. Aslında biz Esad ile birlikteyiz, Esad ile birlikte bu çözümü yapacağız ve dolayısıyla Türkiye'yi, Esad'a doğru itiyor" dedi.

Peki, Putin'in Suriye'den asker çekme emri gerçekçi mi?.. Pekin, şöyle değerlendiriyor;

"Sanmıyorum. Bu tamamen aslında Suriye'nin bu konuda sıkıntısı var. Yani, Suriye halkı hem İran'dan hem de Rusya'nın güçlerinden pek memnun değil ama asıl sorun tabii Amerika'ya verilen mesaj. 'Biz gücümüzü çekiyoruz buradan, siz de çekin' diye. Amerika'ya mesaj İran'a mesaj bunların hepsi.  Yoksa yolun çok başındayız, silahlı çözüm esnasında hem Astana'da hem de Cenevre'deki görüşmelerde Soçi'deki görüşmelerde sahada gücünüz olması gerekiyor. Sahada gücünüz yoksa yani sahayı etkileyemiyorsanız hiçbir şey yapamazsınız."

Putin'in Suriye'den asker çekme emrini "Türkiye'nin Afrin'e olası operasyonuna yeşil ışık yaktı" yorumlarına katılmıyor İsmail Hakkı Pekin;

"Halep'in kuzey batısında Afrin'de Tel Rifat diye bir yer var. Türkiye orayı aldığı zaman zaten çepeçevre Afrin'i çevrelemiş oluyor. Ben o şekilde anlamıyorum bu konuyu. Ama şu var; polis gücünü çekiyor Rusya. Belki o bölgeye Türkiye bir polis gücü yerleştirebilir. Ona müsaade edebilirler belki. Bir operasyon değil de operasyonu İdlib gibi değerlendirip o bölgede bir kontrol noktası kurabilirler o çekilen güçlerin yerine."

Yazının bu bölümünü vatan şairi Mehmet Akif Ersoy'un şu sözleri ile tamamlamak istiyorum;

"Aslını gizleyemez insan, giydiği kaftanlarla. Bilmez ama kendini kandırır, söylediği yalanlarla!"

***

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.