Erdoğan, Gül'e mecbur kalmış

Erdoğan, Gül'e mecbur kalmış

Adana eski Belediye Başkanı Aytaç Durak, kısa süre içerisinde yayınlanacak anı kitabında Erdoğan ile aralarında geçen Abdullah Gül görüşmesine yer verdi

A+A-

Adana Belediye eski Başkanı Aytaç Durak, kısa süre içerisinde yayınlanacak anı kitabında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile aralarında geçen bir görüşmeye yer verdi. Durak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 11′inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü aday göstermeye ‘Mecbur’ kaldığını ima ederken ziyareti sırasında Erdoğan’ın ‘Emrivaki yaptı. Adaylığını açıkladı’ dediğini yazdı.

Durak, ‘Söyleyeceklerim Var’ isimli kitabının tanıtımı için gazete ilanı verirken, bu konuda yazdıklarının özetini yayınladı. Durak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile arasında geçen 2007′deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen önce Başbakan ile yaptığı görüşmeyi şöyle anlattı:

“Başbakan ziyaret sebebimi sorduğunda sözü dolandırmadan somut bir ifade ile ‘Sayın Başbakanım, Abdullah Bey’i Cumhurbaşkanlığı için yeterli görmüyorum’ demiştim. Kafasındaki en karmaşık konuya dokunmuştum. ‘Ama emrivaki yaptı. Adaylığını açıkladı. Meydanların sesine kulak vermezlik yapamazmış…’ dedi birden. Konuşmamı, ‘Cumhurbaşkanı ülkeyi meydanlardan mı yönetecek? Yarın halk meydanlara çıkar ‘Apo’yu asalım’ veya ‘Vergiler çok azaltalım’ derse, ülke meydanların sesiyle mi yönetilecek?’ diye sürdürmüş, onu etkilemiştim. O anda kafasında Gül’e karşı alternatiflerin oluştuğunu hissetim. (…) Yolcu ederken tokalaştığım elini bırakmadan ‘Karateci tuğlalara konsantre olursa kırar. Ancak, eğilirken tereddüt ederse kafası kırılır’ demiştim son olarak.”

Durak, bu konuşmanın olduğu gün Parti Merkez Yönetim Kurulu toplantısında bu konunun görüşüleceğini hatırlattıktan sonra şöyle devam etti:

“Başbakan, konuyu oraya götürerek, ‘Varsa adaylar başvursunlar yarın son gün’ demiş olmalı ki o gün tüm ajanslar gece sabaha kadar bu haberi yorumluyorlardı: ‘Başbakanın kafasında başka aday var.’ Ertesi gün AKP Genel Merkezi önünde taraftarlarınca Gül lehine tezahürat yapılınca Erdoğan geri adım atmıştı. 7 yıl bu tereddütünün sıkıntısını yaşadığını tahmin ediyorum. Ama bu olayın kendisine büyük katkısı olmuştur. Recep Tayyip Erdoğan artık liderdir.”

‘Başbakan yalan söylüyor’ diyemezdim

Aytaç Durak, bu görüşmeyi neden kitabında yazdığına dair şu açıklamayı yaptı:

“Muhakkak bir üst makamla ikili görüşmenin, üst makam açıklama yapmadıkça kamuoyu ile paylaşılması etik olmaz. Bunu biliyordum. Ama aramızda geçen bir başka ikili görüşme kamuoyuna kendisi tarafından yanlış anlatılmıştır. ‘Kendisinden son bir defalık adaylık istediğim’ şeklinde açıklama yapılmıştı. ‘Başbakan yalan söylüyor’ diyemezdim. Böylece ödeştik. Siyasette son defa adaylık’ diye bir tabir yoktur.”

AKP’den seçilip 2009′da bu partiden aday gösterilmeyince MHP’den aday olan ve 5′inci dönem seçim kazanan Aytaç Durak, bir yıl sonra hakkındaki soruşturmalar nedeniyle görevden alınıp, 30 Mart yerel seçimlerinin hemen ardından 1 Nisan 2014′de görevine iade edilmişti. Ancak o tarihte seçim yapılmış koltuğunu MHP’li Hüseyin Sözlü’ye devretmek zorunda kalmıştı.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.