Erdoğan: Kentsel dönüşümü kesinlikle uygulayacağız

Erdoğan: Kentsel dönüşümü kesinlikle uygulayacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kartal'da çöken binanın enkaz alanınca incelemelerde bulundu ve yaralıları hastanede ziyaret etti. Erdoğan daha sonra hayatını kaybedenlerin cenaze törenine katıldı.

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kartal'da çöken binanın enkaz alanınca incelemelerde bulundu ve yaralıları hastanede ziyaret etti. Erdoğan daha sonra hayatını kaybedenlerin cenaze törenine katıldı.

Çarşamba akşamı İstanbul Kartal'da 8 katlı binanın çökmesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 17'ye çıktı. 14 yaralının da hastanede tedavisi sürüyor.

Enkaz alanında gazetecilere açıklamada bulunan Erdoğan, "Buradan almamız gereken dersler var. Çalışmalardan sonra kararlı bir şekilde adımlarımızı atacağız" dedi.

Hastane ziyareti sonrası açıklamasında da Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ve açık söylüyorum, net söylüyorum. Buralarda oturulması uygun değildir kanaati oluştuğu takdirde "acaba müsaade eder misiniz filan demeyeceğiz. Kentsel dönüşüm, değişimi kesinlikle uygulayacağız" diye konuştu.

Kaçak yapılara ve kullanılan malzemelerin yetersizliğine de dikkat çeken Erdoğan, "Temennimiz odur ki bütün bu olanlardan bir ders çıkartmamız lazım. Buralarda tabi yerel yönetimlerin üzerinde çok büyük sorumluluklar var. Şimdi yerel seçimlere gidiyoruz" dedi.

Erdoğan'ın hastane önündeki açıklamasının bir kısmı şöyle:

"Hep söylediğim biliyorsunuz yatay mimari... Dikey mimari değil, zemin etüdlerine dikkat edilmesi, yapılan inşaatların getireceği netice bu olacaktır. Bunları görmemiz gerekiyor. Ve inanıyorum ki bundan sonraki süreçte, iktidarımızın kentsel dönüşüm diye ortaya koyduğu teze milletçe de sahip çıkmamız lazım. Her şeyi yönetimlerden beklememek gerekiyor.

"Medyaya da büyük iş düşüyor. Kentsel dönüşümle birlikte gönüllülük esasına dayanarak bütün bu hassasiyetler dikkate alınarak bu adımlar atılacaktır. İnşallah bu yerel seçimlerle birlikte de bu adımlara daha çok dikkat edip, en azından insan olarak üzerimize düşen görevi yapmış oluruz. Ve bütün bu kazaların minimize edilmesine de bizler fırsat hazırlamış oluruz."

"Ve açık söylüyorum, net söylüyorum. Buralarda oturulması uygun değildir kanaati oluştuğu takdirde "acaba müsaade eder misiniz filan demeyeceğiz. Kentsel dönüşüm, değişimi kesinlikle uygulayacağız."

Erdoğan'a İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da eşlik etti.

Erdoğan enkaz alanında da gazetecilere açıklamasında "Gerekli açıklamaları bakan arkadaşlarım yaptılar. Şu anda da çalışmalar devam ediyor. Buradan almamız gereken bir çok ders var. Şu anda da gerek başsavcımız, gerek savcılar, gerek bilirkişi heyetleri, bakan arkadaşlarım, AFAD hepsi çalışmalarını sürdürüyor. Ondan sonra da bizler de oturacağız, değerlendirmelerimizi yapacağız. Ondan sonra da atılması gereken adımları kararlı bir şekilde atacağız" demişti.

'Kaçak yapı'
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya daha önce binanın çökmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Belediye Başkanı ve İmar Şube Müdürüyle görüştüm. Buranın 1992 yılında 5 kat ruhsatı olduğunu, daha sonra 3 kat kaçak yapıldığını ve iskansız olduğunu söylediler. Üzücü olan bu" demişti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) de yazılı açıklamasında Türkiye'de yapı stokunun yüzde 60'ının kaçak olduğunu, bu yapıların hem içindekiler hem de çevresindekiler için hayati tehlike oluşturduğunu duyurmuştu.

TMMOB, İmar Barışı'na başvuran yapıların denetlenmesi ve bu uygulamaya derhal son verilmesi gerektiğini vurguladı.

TMMOB'dan yapılan açıklamada, "Yaşadığımız acı deneyimin de gösterdiği gibi 'imar barışı' adı altında işletilen hukuksuzluk, toplumun can ve mal güvenliğini riske atan tüm girişimleri aklamaktadır. Bir binanın imar affı ile ruhsat sahibi olması, onun güvenli olduğu anlamına gelmemektedir. Binaları güvenli yapan, mühendislik bilgi, birikimi ve uygulamasıdır" denildi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.