Erdoğan, Kral Selman ile görüştü

Erdoğan, Kral Selman ile görüştü

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud dün gece Suriye konulu bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi

A+A-

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud dün gece bir telefon görüşmesi gerçekleştirirken, görüşmede Suriye'de muhaliflere dönük saldırıların durdurulması ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın olmadığı çözüm formülleri ele alındı.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan ve Selman görüşmesinde Suriye'de rejimin ve Rusya'nın Halep'in kuzeyindeki saldırılarının kaygı veriği olduğu, insani durumun daha da ağırlaştığı belirtildi.

Suriye silahlı güçlerinin Rus hava gücü ve İran destekli milislerin katkısıyla birkaç hafta önce ülkenin kuzeydoğusunda başlattığı taaruz, orduyu Türkiye sınırının yaklaşık 25 kilometre yakınına kadar getirdi. Suriyeli Kürtlerin silahlı grupları ise durumdan faydalanarak kontrol alanlarını genişletti.

Kaynaklar Erdoğan-Selman görüşmesinde rejimle eşgüdüm içinde hareket eden PYD, YPG ve PKK unsurlarının Azez yönündeki saldırıları ile Türkiye'nin 13 Şubat'tan bu yana angajman kuralları çerçevesinde ağır top atışlarıyla mukabelede bulunmasının da konuşulduğunu aktardılar.

Türkiye PKK'nın bir kolu olduğunu savunduğu PYD/YPG'yi terörist örgüt olarak gördüğünü defalarca belirtmiş, hafta sonunda da Azez çevresinde YPG'yi top ateşine tutmuştu.

Ancak ABD PYD/YPG'yi terör örgütü olarak görmediğini açıklamıştı.

Erdoğan ve Selman'ın görüşmesinde Suriyeli muhalifleri hedef alan saldırılara son verilmesi, kuşatmaların kaldırılması ve insani erişimin sağlanması hususlarında uluslararası camianın sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini kaydettikleri ifade edildi.

Türkiye, muhaliflere insani yardım koridorunda olan Azez'le ilgili hassasiyetini uluslararası kamuoyuna açıklarken, Başbakan Ahmet Davutoğlu YPG'nin bölgeye tekrar yaklaşması halinde en şiddetli tepkiyi göstereceklerini duyurmuştu.

Kaynaklar görüşmede iki tarafın da Suriye'de Esad'lı bir çözüm olmayacağını vurguladıklarını belirtirken, Yemen de dahil olmak üzere Türkiye ve Suudi Arabistan'ın bölgesel konularda işbirliğinin süreceğine değindiklerini aktardılar.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.