Erdoğan MB için sert konuştu

Erdoğan MB için sert konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz indirim kararı hakkında sert konuştu.

A+A-

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası'nın dün gerçekleştirdiği 50 baz puanlık faiz indirimini yeterli bulmadığını, bankanın politika bileşiminin tamamı hesaba katıldığında yüzde 11'i bulan faiz oranının üretim yatırım istihdam için kabul edilebilir olmadığını söyledi.

'Merkez, verilen mesajdan nasibini almamış'

Erdoğan Etiyopya'ya hareketi öncesi İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, "Bu indirimi bizim yeterli bulmamız mümkün değil. Görülen o ki Merkez Bankası verilen mesajlardan hâlâ nasibini almış değil" dedi ve ekledi:

"Tabii olaya sadece politika faizi açısından bakmamak lazım. Bir de bunların katları var. Bu katlardan da bakılınca yapılanın pek bir işe yaramadığını görüyorsunuz. Yani eğer o katlarla değerlendirmeye aldığımızda 11 puanı buluyor Merkez Bankası'nın şu andaki faizi."

Enflasyon görünümündeki iyileşmeye dikkat çekerek politika faizini altı ay sonra ilk defa düşüren Merkez Bankası dün bundan sonraki para politikası kararlarında enflasyonun düşüş hızının belirleyici olacağını vurguladı. TCMB'nin dünkü 50 baz puanlık indirimini yeterli görmeyen siyasiler ise daha hızlı ve sert faiz indirimi yapılması yönündeki açıklamalarına karar sonrası da devam etti.

"Türkiye'de eğer biz yatırım istiyorsak bu faizle bu yatırımları yapmak çok zor, adeta mümkün değil" diyen Erdoğan, "Eğer biz istihdam sağlıyorsak bu faizle bunları yapmak mümkün değil. Bu faiz inmesi lazım ki girişimci yatırım yapabilsin, istihdam sağlayabilsin, üretim sağlayabilsin, uluslararası rekabete girebilsin ki bizim şu anda 158 milyar dolar ihracatımızda 170'e doğru tırmansın" dedi.

Merkez Bankası'nın eleştirilebileceğini söyleyen Erdoğan, "Ben kesinlikle şu andaki açıklamayı asla kabul edilebilir bulmuyorum. Bu konuda bazı arkadaşlarımızın da çok çok akılcı ve bilimsel yaklaşımlarını da gördüm. Şunu da bilmesi lazım Merkez Bankası bu yaptıklarıyla eleştirilemez değildir. Yanlış adımlar attıkça bu eleştirileri de alacaktır" dedi.

Siyasetçilerin faiz indiriminin yetersiz olduğu yolundaki dünkü açıklamaları ve özellikle Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un "TCMB kararı ile siyasi iradenin ekonomi vizyonu ile ayrışan konuma düştü" değerlendirmesi, TCMB'nin ve TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın bu görevdeki geleceğine ilişkin soru işaretlerini artırmıştı. Söz konusu açıklamalar üzerine TL dün gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmış ve kur bir ayın en yüksek seviyesine
yükselmişti.

'Bu hassasiyeti sürdüreceğim'

Faiz konusundaki hassasiyetini önümüzdeki dönemde de sürdüreceğini belirten Erdoğan, "Çünkü benim şahsen ülkemdeki yatırımlar noktasında hassasiyetle canımı yakan konulardan bir tanesi yüksek faiz uygulamasıdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika'ya yapacağı ziyaret öncesi açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın gündeminde Merkez Bankası'nın dün aldığı faiz kararı vardı. Merkez Bankası'nın yaptığı açıklamayı kabul edilir bulmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı, "Bu faizle yatırım yapmak mümkün değil" dedi. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.