Erdoğan'dan AB'ye vize resti

Erdoğan'dan AB'ye vize resti

Vize serbestisi için Terör Yasası'nda değişiklik talep eden AB'ye seslenen Erdoğan: Kendi yolumuza gideriz

A+A-

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği'nin Türk vatandaşlarına vize serbestisi getirilmesi için "Terörizm Yasası"nda değişiklik yapılmasını talep etmesini eleştirerek, Türkiye'nin bu durumda "kendi yoluna gideceğini" belirtti.

İstanbul Eyüp'te katıldığı toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan, Türkiye'nin son dönemde içeriden ve dışarıdan bazı saldırıların hedefi olduğunu belirtirken, vize serbestisi konusunda Türkiye'den "Terörizm Yasası"nda değişiklik talep eden AB'yi eleştirdi.

"Siz Avrupa Parlamentosu'nun yanında teröristlere çadır kurma izni veren zihniyetinizi niye değiştirmiyorsunuz?" diyen Erdoğan, "Şu anda AB vize için 'Terörle Mücadele Yasası'nı değiştireceksiniz' diyor. Vizeyi kaldıracağım şartı şu diyor. Kusura bakma biz yolumuza gidiyoruz, sen de yoluna git. Kiminle anlaşıyorsan onlarla da anlaş" dedi.

AB, vize serbestisi için Türkiye'nin yerine getirmesi gereken kriterler kapsamında Terörle Mücadele Kanunu'ndaki "terörizm tanımının" AB standartları ile uyumlu hale getirilmesini talep ediyor. AB Bakanı Volkan Bozkır da Türkiye'nin içinde bulunduğu koşullarda bu talebin karşılanmasının zor olacağını belirtmişti.

KONGRE KARARI HAYIRLI OLSUN; BOŞLUK OLMAYACAK

Konuşmasında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 22 Mayıs'ta AKP'nin olağanüstü kongreye gitmesi ve bu kongrede aday olmama kararını ilk kez değerlendiren Erdoğan, "Tüzük gereği Sayın Başbakanın aldığı bu kararın ve aynı zamanda Sayın Başbakanın aday olmama kararının hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi.

Davutoğlu, önceki gün Erdoğan'la yaptığı görüşme ve dün partisinin MYK toplantısının ardından AKP'nin 22 Mayıs'ta olağanüstü kongreye gideceğini açıklamıştı.

Konuşmasında daha önceki başdanışmanlık ve dışişleri bakanlığı görevinin ardından 20 aydır devam eden başbakanlık görevi sırasında gerçekleştirdiği hizmetler için Davutoğlu'na teşekkür eden Erdoğan, "Bu tür makamlar bir tür bayrak yarışıdır. Şimdi kongrede seçilecek kişi Davutoğlu'ndan bu bayrağı devralacak ve hizmet yarışı sürecek. Bayrağı devralacak yeni arkadaşımıza da şimdiden başarılar diliyorum" dedi.

Kendisinin kurucu genel başkanı olduğu AKP ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmesinin birilerini rahatsız ettiğini de belirten Erdoğan, "geçmişiyle ve arkadaşlarıyla ilişkisini kesmemesinin doğal olduğunu" belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her değişim yeni bir heyecan ve dinamizm getirir. Bu değişimin de ülkemiz için böyle hayırlı bir havaya vesile olacağına inanıyorum. Hemen başladılar ekonomide ne olacak? 2008'de de aynı şeyi yaptılar, ekonomi dibe vuracak dediler. O zaman da teğet geçecek dedim ve geçti. Şimdi yine aynı şeyleri söylüyorum... Yarınlar bugünden daha iyi olacak, hiç endişe etmeyin."

Geçmişte Türkiye'de bu tür bayrak değişimlerinin büyük krizlere yol açtığını belirten Erdoğan, "Türkiye kendi oyuyla seçtiği cumhurbaşkanı sayesinde ülke yönetiminde bir boşluk olmayacağını biliyor. Esasen başkanlık sistemini gündeme getirme nedenim budur... Yeni anayasa ve başkanlık konusu Erdoğan'ın şahsi meselesi değildir... Bu değişimden korkmaya gerek yok. Herkesten bu değişime destek vermesini bekliyoruz. Bir an önce başkanlık sistemini milletin onayına sunmamız gerekiyor, daha iyi bir önerisi olan varsa da sunsun" ifadelerini kullandı.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.