Ertem: Başkan değil politika önemli

Ertem: Başkan değil politika önemli

Cemil Ertem, TCMB başkan atamasının yerine para politikası duruşunun bundan sonra nasıl şekilleneceğinin tartışılması daha uygun olacağını söyledi.

A+A-

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, TCMB başkan atamasının yerine para politikası duruşunun bundan sonra nasıl şekilleneceğinin tartışılması daha uygun olacağını söyledi.

Ertem TRT Haber'e yaptığı açıklamada, "TCMB'nin başkan değişimi üzerinden tartışmaya sokulmasını pek doğru bulmuyorum. Merkez Bankası'nın saygınlığını hem sayın başkanın ya da gelecek bir başkan varsa bunun isminin tartışılmasını çok doğru bulmuyorum. Merkez Bankasının para politikası duruşunun ve yoluna nasıl devam edileceğinin tartışılmasının daha uygun olacağını düşünüyorum" dedi.

Ertem faiz indirim sürecine TCMB'nin daha önce başlaması gerektiğini söylediğini hatırlatan Ertem, TCMB'nin Fed'in de faiz artırımlarını ötelediği sürece de dikkat çekerek "TCMB bu süreci değerlendirebilirdi. En azından üst bantta 75 baz puan indirim yapsaydı bu daha olumlu yansırdı özellikle KOBİ kredilerinin düşüşüne yol açabilirdi" dedi.

Ertem enflasyon faiz ilişkisi hakkında bir soruya ise "Nasıl gelişmiş ülkeler ne kadar faiz indirimi yaparlarsa yapsınlar negatif faiz de yapsalar büyüme yaratamıyorlarsa gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye de faizleri yukarı çekerek enflasyonu önleyemiyor. Bu küresel ekonomi gerçeği" dedi.

TCMB dün faiz koridorunun üst bandını oluşturan gecelik marjinal fonlama faizini 25 baz puan indirerek yüzde 10.5'e indirdi. Politika faizi olan bir haftalık repo faizini ise beklentiler doğrultusunda yüzde 7.5'te bıraktı. TCMB faiz koridorun alt bandını yine beklentiler doğrultusunda yüzde 7.25'te tuttu.

TCMB'nin dünkü kararının dolar/TL'de belirleyici olmadığına da dikkat çeken Ertem, "(Kararın kura etkisinin hiç olmadığını TL'nin hala güçlü olduğunu görüyoruz... Dolayısıyla bu kararın TCMB'nin faiz indirimi kararı olarak banka tarafından da algılanmaması gerektiğini istediğini görüyoruz" dedi.

TCMB'nin dün faiz indirim sürecinin başladığı algısı oluşturmadığını da belirten Ertem, "Merkez Bankası eğer dün bu kararında açıklamasına bağlı olarak faiz indirimin sürecinin başladığı algısı oluştursaydı... PPK açıklaması çok net konvansiyonel duruşunu sürdürüyor. Bu duruş ne merkez bankasının enflasyon hedeflerine ulaşmasına yardımcı oluyor ne de reel ekonomideki büyümeye..." dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"TCMB'nin daha büyümeye yardımcı olan bir para politikası çerçevesini hayata geçirmeye başlaması gerekirken merkez bankası burada esasında faiz düşürme yönünde değil de sadeleştirme yönünde bir adım attığına vurgu yapıyor dolayısıyla bunun reel ekonomiye etkisinin büyümeye etkisinin hiç olmadığını görüyoruz, dolayısıyla büyümeyi kısıtlayıcı bir etkisi var."

TCMB'nin açıklamasında reformların yapılmadığından şikayet ettiğine de dikkat çeken Ertem, "Hangi reformlar bu konu net değil. Ekonomi yönetimi reformların yapıldığını yapılacağını söylüyor. Bu çok muğlak bir açıklama reel ekonomiyi rahatlatıp büyümeyi destekleyici bir açıklama değil

Ertem konuşmasında ayrıca TCMB'nin sadece enflasyonu hedefleyen bir para politikası izlemesinin, büyümeyi desteklemekten kaçınmasının ise "endişe verici" olduğunu söyledi ve TCMB'nin enflasyonda hedefe yaklaşamamasının da sorgulanması gerektiğini söyledi.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.